Hrvatska

EPIDEMIJA GRIPE Pavić Šimetin: Dobro je da smo sada na vrhuncu tog vala pa vlada pad broja oboljelih

EPIDEMIJA GRIPE Pavić Šimetin: Dobro je da smo sada na vrhuncu tog vala pa vlada pad broja oboljelih

Nakon dvije zime koje je obilježila pandemija covida, ove sezone ponovo vlada gripa. Već nekoliko tjedana smo na vrhuncu epidemije. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin je gostujući na HTV-u rekla kako trenutno imamo 27 tisuća potvrđenih slučajeva gripe.

– Ono što je dobro je da smo sada na vrhuncu tog vala pa vlada pad broja oboljelih – rekla je Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Tijekom pandemije je, kaže, bilo manje slučajeva gripe, ali iz sezone u sezonu variraju slučajevi gripe.

– Svi građani koji se nisu cijepili protiv gripe još uvijek to mogu. Posebno pozivamo na cijepljenje osobe starije životne dobi, one koji su bolesni pa se očekuje da bi mogli imati teži oblik bolesti gripe. Isto tako trudnice su rizična skupina pa ih pozivamo na cijepljenje, a tu su i zdravstveni djelatnici – dodala je Pavić Šimetin.

Manje hospitaliziranih od koronavirusa

Pavić Šimetin kaže da se smanjio broj hospitaliziranih od koronavirusa u bolnicama na nacionalnoj razini, kao i broj preminulih. Dodaje da su pojavom omikrona i pojavom novih podvarijanti kliničke slike sve lakše.

– Sve manje ljudi završava u bolnici, a pogotovo sa smrtnim ishodom. Tako da znači da je brže širenje, izbjegavanje čak ovog imunološkog odgovora, što znači i oni koji su preboljeli i koji su cijepljeni mogu ponovno oboliti od podsoja, ali su znakovi bolesti puno blaži nego što su bili – objasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist