Zanimljivosti

Podrška Ekooptimista Eko-Omblićima

eko omblici

Udruga Ekooptimist uputila je pismo podrške ekološkoj udruzi Eko-Omblići u njihovoj stalnoj borbi očuvanja mediteranskog zelenila.

Sve češća devastacija zelenila na području Grada i okolice govori kako je mediteransko zelenilo danas ozbiljno ugroženo zbog lošeg gospodarenja te se ne prepoznaje njegova vrijednost.

– Općekorisne funkcije mediteranskog zelenila na ovom području odražavaju se u zaštiti i unaprjeđenju čovjekove okoline, u stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere te utjecaju na ljepotu krajolika ove poznate turističke destinacije, stvaranju povoljnih uvjeta za liječenje, oporavak, odmor i rekreaciju, za općenito razvitak  kvalitetnog turizma – stoji u pismu kojeg potpisuje predsjednica udruge Miriam Lazić.

Lazić podsjeća kako su posječena čak i stabla koja su preživjela i ratno razaranje.

– Možda je neko od tih stabala nekom u vrijeme rata spasilo život. Ista ta stabla koja su činila samo dobro i krasila naš Grad iz nekih nepoznatih razloga  netko je odlučio drsko da ih više nema. Ljudi koji misle na budućnost upravo sade stabla jer poznaju njihovu vrijednost – piše Lazić.

– Među njima su i poznati aktivisti za zaštitu okoliša Leonardo DiCaprio  i Gisele Bundchen. Da su oni turisti u našem Gradu sigurno bi osudili ovakve čine. U njihovim eko-aktivnostima često se može čuti poruka da sadimo stabla i ukazuju na njihovu važnost u očuvanju. Gospođa Jadranka Šimunović i eko-udruge koje vodi upravo slijedi njihove savjete i ulaže sve napore kako da se zaštiti stabla od njihove devastacije – piše Lazić.

Stoga zaštita mediteranskog zelenila na području grada Dubrovnika kao atraktivne međunarodne turističke destinacije svakako zaslužuje primjereno gospodarenje, uključujući i preventivne mjere, sukladno sveeuropskim i svjetskim kriterijima za održivo gospodarenje mediteranskog zelenila za koje se zalažu svi eko-aktivisti ekološke udruge u svijetu prepoznajući njegovu važnu ulogu i ljepotu.

Treba imati na umu, piše Lazić, da su šume  u Republici Hrvatskoj dobra od općeg interesa te uživaju posebnu zaštitu države i mogu se koriste se pod uvjetima i na način koji su propisani Zakonom o šumama, pa se ne mogu tako sjeći kad nekom padne na pamet i što mu se ne sviđa što su ta stabla desetljećima a možda i čitavo stoljeće tamo.

Stoga iz udruge Ekooptimist pozivaju nadležne organe da hitno poduzmu mjere zaštite mediteranskog zelenila od protupravnog uništavanja na ovom području kao i zaštitu od svih drugih protupravnih radnji, te uvedu red na što su po zakonu zaduženi.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist