AktualnoUrednički izbor

OBIŠLI SMO RADOVE Na Dupcu uskoro privremeni ukopi, već se traže nove grobnice

OBIŠLI SMO RADOVE Na Dupcu uskoro privremeni ukopi, već se traže nove grobnice

Nisam zadovoljan dinamikom izvođenja radova. Izvođač ima problema s radnom snagom, kao i svi drugi. Ugovoreni rok je do lipnja ove godine, no sasvim je sigurno da dotad neće biti sve planirano i završeno. No, velika većina svakako hoće – ističe za DuList direktor Groblja Dubac Đuro Lonza. Zanimalo nas je, naime, jesu li završene grobnice koje bi trebale služiti za privremene ukope. Njihov završetak se, podsjetimo, najavljivao do kraja studenog 2023. godine, a sve kako bi se omogućili privremeni ukopi.

Privremene grobnice skoro pa spremne
—Opremili smo devet grobnica koje će služiti za privremene ukope za sve one ljude koji su kupili grobno mjesto, ali im ono još nije gotovo. Grobna polja na kojima se one nalaze su gotova, no preostalo je još nešto radova oko arli čiji završetak očekujemo kroz desetak dana. Nakon toga vjerujem da bismo mogli početi s njihovim korištenjem. One su izgrađene, opremljene, postavljene su igle, kamene ploče i sve potrebno za njihovo korištenje – objašnjava nam Đuro Lonza. Osim toga, prema ranijim najavama, s prvim danima 2024. počelo se s izdavanjem konačnih rješenja za grobna mjesta.
—Dosad smo donijeli već pedesetak konačnih rješenja za sve one grobnice koje su pri kraju gradnje ili one koje su izgrađene i već popločane. S tim ćemo nastaviti i u idućem razdoblju. Ide to svojim tempom – objašnjava direktor Groblja Dubac. Konačna rješenja ujedno znače i uplatu preostalih 10 posto sredstava za dodijeljeno grobno mjesto.

Do lipnja gotova većina radova
S obzirom kako nije zadovoljan dinamikom izvođenja radova, pitali smo i jesu li ugovoreni penali za kašnjenje. No, Lonza ističe kako penali ne rješavaju problem.
—Imamo ugovorene penale, ali oni ne rješavaju problem. Što nam znači naplatiti penale ako nekome grobnica nije gotova. Radi se svakim danom, vjerujem da će se do lipnja dosta toga završiti, ali ne sve ono što smo i zamislili. Ipak posao ide svome kraju – dodaje. No, završetak ove druge etape ne znači i završetak cijelog projekta. Slijedi izgradnja pratećih objekata, ali i novih grobnica. Više o tome rekao nam je direktor.
—U prosincu smo pokrenuli postupak javne nabave za izgradnju objekata, a otvaranje ponuda je bilo 30. siječnja. Stoga treba još malo pričekati dok se završi analiza čitave dokumentacije. Početak gradnje planiramo s prvim danom lipnja – ističe Lonza te napominje kako su sredstva za to osigurana u proračunima Općine Župa dubrovačka i Grada Dubrovnika kroz tri proračunske godine. Dakle, sve do 2026. godine kada se, i to u lipnju, planira završetak gradnje. Tada će se konačno moći staviti točka na ‘i’ ovog dugotrajnog projekta, za kojega je Sporazum o izgradnji između Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka potpisan 3. travnja 2006. godine. Prije 18 godina!

Već ima interesa za nove grobnice
No, gradit će se i nove grobnice jer interes za to već postoji.
— Ovih dana očekujemo i novu građevinsku dozvolu za dva nova grobna polja. Naime, na katoličkom dijelu groblja prodali smo sve grobnice, tako da već imamo 30-ak novih zahtjeva. Ova nova dva grobna polja ukupno imaju 65 grobnih mjesta i njih namjeravamo početi graditi nakon što završimo s grobnicama koje se sad grade. Vjerojatno će se i nakon toga stvoriti potreba za novim grobnicama pa će se, sukladno interesu, ići u novu građevinsku kako je to predviđeno Detaljnim planom groblja, odnosno lokacijskom dozvolom. Detaljnim su planom, naime, definirane sve faze izgradnje, a jedna faza uključuje izgradnju dva grobna polja s 30 do 40 grobnica. Kad se skupi dovoljan broj zainteresiranih ići će se u daljnju izgradnju novih grobnih polja i na takav će se način groblje širiti u budućnosti – objasnio je direktor te napomenuo kako je imovinsko pravno sve riješeno te se stiglo do završne faze formiranja svih građevinskih čestica unutar Detaljnog plana.

Objavljeno u tiskanom izdanju 7. veljače 2024.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist