Aktualno

PODACI ZA 2023. U županiji rođeno 825 djece, a umrlo 1257 osoba!

Obitelj

U našoj je županiji u protekloj godini rođeno 825 djece. Manje je to djece rođeno nego u 2022. kada je na svijet doneseno 857 beba. Podaci su to koje nam je dostavila Dubrovačkoneretvanska županija. No, također su nam naveli informacije o umrlima. Naime, u županiji je u 2023. godini upisano 1257 umrlih osoba što je daleko viša brojka u odnosu na rođene.
—U 2023. godini, prema dostavljenim prijavama o rođenju Opće bolnice Dubrovnik te rodilišta Metković, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj rođeno je 825 djece. Najviše ih je rođeno u studenom. U 2022. godini je rođeno 857 djece, a najviše rođenih je bilo u srpnju – navode u odgovoru iz Dubrovačko-neretvanske županije. Isto tako, dostavili su nam podatke za područje Dubrovnika.
—U 2023. godini, prema dostavljenim prijavama Opće bolnice Dubrovnik, u Dubrovniku je rođeno 767 djece, najviše upisanih je u mjesecu studenom. U 2022. rođeno je 760 djece. Najviše rođenih je u mjesecu veljači – naglasili su. Što se tiče broja umrlih, manji je nego u 2022. godini, no kako smo i istaknuli, daleko je viši nego broj rođenih.
—U 2023. godini, prema prijavama o smrti Opće bolnice Dubrovnik te prijavama ovlaštenih mrtvozornika, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji upisano je 1257 umrlih osoba, najviše u mjesecu siječnju, a u 2022. godini 1387 osoba, također najviše u siječnju. U 2023. godini, prema istim podacima, u Dubrovniku je upisano 720 umrlih osoba, najviše u siječnju, a u 2022. godini upisana je 771 umrla osoba, također u siječnju mjesecu – naveli su.

‘Bude preko stotinu djece’
Odlučili smo saznati kakva je situacija u najvećim župama na području grada. Župa Svetog Mihajla broji najveći broj vjernika u Dubrovačkoj biskupiji. U protekloj godini ova je župa imala točno sto krštenja, a 65 sprovoda. U župi se vjenčalo 19 parova, dok se pričestilo 105 djece, a krizmalo njih 118. Župnik Župe Svete Obitelji Mokošica don Marinko Šljivić mišljenja je kako je, s obzirom na broj stanovnika, Mokošica jedno od najmlađih naselja u Dubrovniku, ali i županiji. Inače, riječ je o župi koja je sa svojih 5200 vjernika, jedna od najvećih u Dubrovačkoj biskupiji.
—Mladim obiteljima se lakše skrasiti u Mokošici jer su povoljniji stanovi. Također, nove zgrade, koje su građene za mlade obitelji, doprinijele su tome da je više ljudi doselilo u ovo naselje te da je Mokošica jedno od najmlađih naselja – naglasio je. Kad je u pitanju njihova župna zajednica, gledajući broj rođenih, odnosno krštenih i umrlih, u velikom su suficitu, navodi.
—Naime, godišnje imamo, po prilici, oko četrdesetak krštenja, a u prosjeku negdje oko pet sprovoda – rekao je. Iako to, kako kaže, nije realna slika iz razloga što nemaju groblje na ovom području.
—Tako da, vodimo statistiku samo o umrlima koji su pokopani na gradskim grobljima, a to su Boninovo i Danče. Zbog toga nemamo cjelovitu sliku, a vjerujem da je nešto veći broj umrlih kad je riječ o Župi Svete Obitelji u Mokošici. No, pokopani su u drugim župama te se onda u njima vodi statistika i upisuju se u maticu umrlih – naveo je don Marinko koji već pet godina djeluje u Župi Svete Obitelji. Naglasio je kako brojevi, primjerice, po pitanju krštene djece variraju. —Imali smo rekordan broj krštenja u 2022. godini, otkako je župne zajednice, odnosno od 1997. godine. Naime, tada bilo je preko pedeset krštenja, no prošle smo godine imali trideset krštenja – rekao je. U proteklih pet godina nisu imali ispod 60 prvopričesnika, a krizmanika je u prosjeku oko 45.
— To znači da su generacije koje dolaze puno veće i brojnije od onih prije – rekao je. Što se tiče vjenčanja, u 2023. godini su ih imali tri, a u 2022. – nijedno. — Nažalost, budući da nemamo crkvu, mnogi ne žele vjenčanje održati kod nas pa idu u druge župe, najviše u Grad – naveo je. Don Marinko posebno ističe posjećenost velikog broja mladih obitelji s puno djece na župne događaje, bilo da je riječ o svetim misama ili programima koje provodi župa.
— Kolege koji su došli predvoditi neka misna slavlja, svečana ili nedjeljna, mahom su bili šokirani brojem male djece. Jer, zaista potičemo roditelje na dolazak na dječju misu u 11 sati. Bude preko stotinu djece na misi i svako dijete dolazi na blagoslov (koji još nisu primili prvu pričest) te to zna potrajati po deset minuta. Stvori se red kroz cijelu crkvu! Neki su mi mladi roditelji nedavno istaknuli kako im je to zaista divno – istaknuo je.

Iz tiskanog izdanja od 17. siječnja 2024.

Pročitajte još

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist