Aktualno

[FOTOGALERIJA] Zatvorena je 1052. Festa sv. Vlaha!

zatvaranje feste naslovna

Spuštanjem barjaka ispred Parčeve crkve u Gradu, točno u podne u nedjelju, zatvorena je ovogodišnja 1052. Festa sv. Vlaha, našeg nebeskog zaštitnika.
Nakon mimohoda preko Pila i Straduna trombunjeri, festanjuli i barjaktari svih uzrasta poklonili su se pred hramom dragog nam starca koji nas štiti i zagovara kod Gospodina već više od deset stoljeća.
Ovogodišnju Festu zatvorio je rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan koji se posebno osvrnuo na današnji Dan života u RH te je ovom prigodom poslao poruku ohrabrenja očevima i muževima. Naglasio je kako je danas biti otac i muž zahtjevnije nego ikad prije te da je važno da očevi i muževi budu svjesni svoje uloge i poslanja u današnjem vremenu i društvu.
-Samo onda kada ocat s ljubavlju i u ljubavi odgaja svoju djecu sa svojom suprugom, oni odgajaju nove osobe za jedno bolje, zdravije i pravednije društvo. Koliko god figura oca danas bila važna i nezamjenjiva, ona je još veća ako ne i najveća onda kada je otac na koljenima u molitvi pred svojom djecom. Ona je tada najveći i najjači otac. Neka i sveti Vlaho kojemu se u koječemu divimo bude ohrabrenje njima da budu jasni i neustrašivi svjedoci vjere pred svojom djecom i društvenom zajednicom – rekao je don Ivica Pervan te uputio zahvale Bogu, našem nebeskom Ocu, Gospi od Porata te našem zaštitniku i zagovorniku sv. Vlahu, ali i svima onima koji su uveličali proslavu dana našeg Parca. Posebno se zahvalio Bratovštini festanjula sv. Vlaha jer su oni spiritus movens Feste, a napose ovogodišnjim festanjulima pomrcu Perici Baletiću i zanatliji Vladmiru Buću.
Nakon prigodnog nagovora festanjuli su spustili Parčev barjak sa standala uz Parčevu crkvu uz pjevanje Himne sv. Vlahu. Nakon toga, uz intoniranje hrvatske himne podignuta je zastava Republike Hrvatske. Po zatvaranju Feste u crkvi je uslijedilo zahvalno misno slavlje.
Do iduće Feste – živio sveti Vlaho!

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist