Koronavirus u Hrvatskoj

POD NADZOROM NJIH 130 Lakić objasnio zašto učenici koji su u samoizolaciji smiju izlaziti vani

Hrvatska je proteklog četvrtka zabilježila rekordne brojke oboljelih od koronavirusa, a i u Dubrovniku je dva dana zaredom broj zaraženih naglo bio skočio na 25. Ovim brojkama, nažalost, pridružio se i sve veći broj učenika kako osnovnih tako i srednjih škola. U samoizolaciji je trenutno 130 učenika, konkretno, njih 53 iz osnovnih škola te 77 iz srednjih škola, a te je informacije za DuList potvrdio ravnatelj županijskog zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić. Iako su se od samog početka pandemije razlikovala dva načina zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa u vidu izolacije za oboljele te samoizolacije za kontakte oboljelih, čini se da uvjeti samoizolacije ipak nisu za sve isti. Naime, DuListu su se javili roditelji učenika jednog razreda koji je cijeli stavljen u samoizolaciju, a u kojemu je najmanje dvoje pozitivnih učenika te su nam istaknuli kako im je epidemiolog preko razrednice rekao kako djeca idu u samoizolaciju, međutim, da neće biti evidentirana u sustavu te da ih se neće kažnjavati u smislu kršenja samoizolacije ako bi iz nje izišli.

Štoviše, istaknuli su nam roditelji, preporučeno im je da svoju djecu koja su u samoizolaciji smiju voditi u šetnju, ali da je preporuka da ne kontaktiraju s drugom djecom. Dakle, iako su djeca prethodno međusobno kontaktirala, ne moraju sva strogo biti u samoizolaciji kako bi se spriječili daljnji potencijalni kontakti. Pitali smo ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Mata Lakića zbog čega za pojedine učenike, ali i cijele razrede ne vrijede ista pravila o samoizolaciji kao, primjerice, za odrasle osobe?

Ravnatelj Lakić odgovorio je kako postoje dvije vrste zdravstvenog nadzora i to aktivni u vidu samoizolacije i izolacije te pasivni nadzor.

-Kad se procijeni da je netko bio u većem riziku zaražavanja (bliski kontakt), toj osobi se propisuje aktivni zdravstveni nadzor, a ako je osoba bila u manjem riziku, odnosno nije bliski kontakt, ona je u pasivnom zdravstvenom nadzoru, što znači da se može slobodno kretati, ali joj se preporuča da ipak prati svoje zdravstveno stanje i u slučaju pojave simptoma da se javi izabranom liječniku te da izbjegava nepotrebna okupljanja, da nosi masku kad je među drugim ljudima i slično – naglasio je Lakić dodavši kako se u samoizolaciju rjeđe stavlja čitavi razred, ali zato češće pojedina djeca iz razreda.

-Ono što je važno naglasiti je da su se djeca pozitivna na SARS-CoV-2 velikom većinom zarazila izvan škole – istaknuo je ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Pročitajte još

Županija s 25 novih slučajeva koronavirusa, 13 osoba je iz Dubrovnika

Dulist

Na više od 6 tisuća testiranih, u Hrvatskoj 143 novooboljele osobe

Dulist

ZAŠTO NE RADI HOTEL ŠIPAN? Mještani nezadovoljni, a vlasnici tvrde kako im se ne isplati otvoriti

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija