Aktualno

Počinje zimsko računanje vremena – pomaknite sat unatrag!

Ljetno računanje vremena u 2015. godini završava 25. listopada 2015., točno u tri sata, stoga sat morate vratiti na 2 ujutro i tako dobiti još jedna sat sna. Zimsko računanje vremena uvijek počinje od posljednjeg vikenda u listopadu do posljednjeg vikenda u ožujku, a to ujedno znači da ćemo u nedjelju ujutro odspavati jedan sat dulje!

Ovu odredbu poštuje najveći dio Europe, pa time i Hrvatska, a pomicanje kazaljki s godinama je postalo svojevrsna vječna tema razgovora. Zanimljivo je istaknuti i to kako je zimsko vrijeme zapravo standardno, dok je privremeni prijelaz na ljetno prvi put službeno uveden 1916. godine u Njemačkoj i njezinim saveznicama u Prvom svjetskom ratu, a kao osnovni razlog navedena je ušteda tadašnjeg glavnog energenta ugljena. Amerikanci svoje satove pomiču kasnije, s 2. na 3. studenog, jer kod njih ljetno vrijeme od 2005. godine traje nešto dulje nego u Europi.

Vozači, palite svjetla!
Također, u noći sa subote na nedjelju, 24./25. listopada, započinje zimsko računanje vremena te će se tako pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računati kao dva sata. Zimskim računanjem vremena počinje vrijediti i zakonska odredba prema kojoj su vozači obvezni na motornim vozilima tijekom vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.
Podsjećamo da su vozači mopeda i motocikala dužni imati upaljena kratka svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine.
Apeliramo na vozače da se pridržavaju navedene odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za čije je nepoštivanje propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna.
Ova odredba primjenjivat će se do 27. ožujka 2016. g. kada započinje ponovno ljetno računanje vremena.

Pročitajte još

Uhićen mladić iz Splita koji je autom udario policajca

Dulist

Ivona Michl: ‘U Dubrovačkim muzejima inspekcijskim nadzorom nisu utvrđeni nedostaci’

Dulist

[TUP BUDUĆNOSTI] Gradski vijećnici podijeljenih mišljenja o sudbini bivše gruške tvornice

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija