Aktualno

NAKNADNA PAMET Žensko pitanje

Netko je negdje zaključio da bismo ravnopravnost žena u društvu trebali pokazati i ravnopravnim participiranjem u vlasti. Zadnjim izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor uveli smo, osim odredbe o zabrani kandidiranja osuđenih za teška kaznena djela, i odredbu o obveznom sudjelovanju barem 40 posto žena na listi.

Piše: Zoran Pucarić, PR stručnjak

Tužan sam kad nešto što se samo po sebi podrazumijeva treba štititi ovakvim zakonskim odredbama. Valjda su istog stava bile i dame u Demokratskoj stranci žena, jer je na njihov prijedlog Ustavni sud ukinuo tu odredbu smatrajući da se njom ograničava demokratsko pravo svakog da bude kandidiran.

40 posto žena na listi znači da od 14 imena u svakoj izbornoj jedinici trebamo imati barem 6 žena. Sličnu odredbu, ali uz novčanu kaznu za nepridržavanje imali smo i prije.

Orah je u svim jedinicama ponudio liste u kojima su naizmjence navedene kandidatkinje i kandidati. Ako negdje pređu prag, a možda im pođe za rukom u jednoj ili dvije jedinice, možda u sabor pošalju zastupnicu.

SDP ima jednu kandidatkinju na prvom mjestu, a predsjednica foruma žena je 4. u svojoj izbornoj jedinici. Većina žena na listama SDP-a je u donjem dijelu, na mjestima koja zacijelo neće ući u Sabor i očito su ‘ukras demokracije’. U 10. izbornoj jedinici ponudili su nam 4 žene, što je niti 30 posto, a najbolje plasirana je na 10. mjestu.

Ni HDZ-ove liste nisu bolje. U 10. izbornoj jedinici, predsjednica zajednice žena HDZ-a Sanja Putica tek je 7., a dame tu još ‘krase’ tek posljednja dva mjesta. Namjerno kažem krase jer očito su tu radi forme. Sigurno nisu tamo jer je netko uvjeren da će i one ući u Sabor. U konačnici, broj zastupnica u novom sazivu Sabora bit će jako, jako daleko od visoko postavljene ljestvice od 40 posto.

Pitam se čemu onda služe zajednice/forumi žena? Imali smo nekada AFŽ, ali oni su barem organizirali proslave Dana žena…

Pročitajte još

Ministarstvo odlučilo dokad će na snazi biti zamrznute cijene hrane

Dulist

Ususret Danu dubrovačkih branitelja premijerno prikazan film ‘Ljudi od mora’

Dulist

PLANIRATE PUTOVANJE? Radnici u prijevozu najavili štrajkove uoči blagdana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija