Zanimljivosti

POČETKOM STUDENOG LUMIART Dubrovnik dobiva festival svjetla

POČETKOM STUDENOG LUMIART Dubrovnik dobiva festival svjetla

Početkom studenog u Dubrovniku se održava festival svjetla Lumiart 2022. Koncipiran je kao dvodnevna manifestacija koja se bavi predstavljanjem audio-vizualnih tehnologija i implementacijom istih u urbane prostore s ciljem podizanja svijesti o suvremenim pristupima umjetnosti korištenjem inovativnih tehnologija. Inače, u svjetlosnoj čaroliji uživali smo i u prosincu 2019. godine u Lazaretima.

Kroz interdisciplinarnost i raznolikost tema manifestacije želja je potaknuti komunikaciju među autorima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini stavljajući naglasak na Grad kao polazišnu točku i primjer spajanja kulturnog nasljeđa i suvremene tehnologije. Pored toga, želja je same promatrače učiniti aktivnim sudionicima kroz interaktivne sadržaje te im time omogućiti potpuni doživljaj realnog i imaginarnog prostora.

-Termin održavanja manifestacije predviđen je za početak studenoga s ciljem produljena turističke sezone te kao imaginarna spona između Dubrovačkih ljetnih igara i Dubrovačkog zimskog festivala. Predviđene lokacije čine logičan tok kretanja aludirajući tako na žilu kucavicu Grada – navode iz Event Laba, koji se uključio u organizaciju s idejnim začetnikom i izvršiteljem Pixel designom.

Primjeri iz drugih gradova (Berlin, Geneva, Lyon, Sidney i odnedavno i Zagreb) koji su već podržali slične projekte daju nam sigurnost u dugoročnu isplativost ovakvog događaja koja će se u konačnici manifestirati u vidu povećanog broja posjetitelja, noćenja i višestrukog doprinosa gradskom gospodarstvu. Upravo je ovo sve prepoznao i grad Dubrovnik te je jedan od glavnih pokrovitelja ovogodišnjeg festivala.
Sva tehnologija potpuno je neinvazivna tj. ne zahtijeva nikakve zahvate na objektima koji
su predmet projekcije. Također, manifestacija je neprofitna i edukativnog karaktera.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist