Zanimljivosti

DJELOMIČNA POMRČINA SUNCA 25. LISTOPADA Spektakl na nebu iznad Hrvatske

DJELOMIČNA POMRČINA SUNCA 25. LISTOPADA Spektakl na nebu iznad Hrvatske

Krajem listopada iz Hrvatske će biti vidljiva djelomična pomrčina Sunca. Naime, kako navode iz Hrvatskog astronomskog saveza, djelomičnu pomrčinu Sunca moći ćemo vidjeti 25. listopada. Pomrčina počinje u 11:20, svoj maksimum će imati u 12:21, a završetak u 13:24.
Mjesec će svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko trećinu Sunca, a djelomična pomrčina će trajati 2 sata i 3 minute.
-Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka. U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca. Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. godine iako se jedna dogodila i 2021. godine sa par posto pokrivenosti odnosno bila je jedva zamjetljiva. Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025. godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila 1961. godine, a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine – navode iz Hrvatskog astronomskog saveza.
No upozoravaju građane – nemojte nikako gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca! Jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist