Zanimljivosti

Ljuta naranča na katove iz Kupara na trećem mjestu natjecanja za Hrvatsko stablo godine

Ljuta naranča na katove Mata Barišića iz Kupara zauzela je treće mjesto na natjecanju za Hrvatsko stablo godine. Među pet kandidata, pobjedu je odnio Hrast lužnjak iz Drežničkog polja u Ogulinu s osvojenih 2603 glasa.

S pričom o Čarobnoj šumi, ovaj hrast smjestio se među brojnim hrastovima lužnjacima što vjekovima rastu u krškom Drežničkom polju. Ovu šumu i hrast čini posebnima što rastu na nadmorskoj visini od 440 metara budući da s proljeća i na jesen polje kao magijom postaje jezero, a od šume ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših jedinki hrastova, poput našega hrasta. Premda ovo stablo nema ime, zajedno s ostatkom šume predstavlja stanište brojnih endemskih vrsta, a samim time ovo područje prepoznato je od važnosti za europsku ekološku mrežu Natura 2000 čiji je ponositi dio.

Ljuta naranča na katove iz Kupara je pak s 1804 glasa na trećem mjestu ovog natjecanja.

Pročitajte još

Prijavite se na adventsku pričaonicu Gradom

Dulist

Prijavite se na radionice izrade jaslica u Centru brodomaketarstva!

Dulist

SAJAM U LAZARETIMA Donesite predmete koji vam ne trebaju i razmijenite ih!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija