Aktualno

Počeo popis stanovništva u Hrvatskoj

Počeo popis stanovništva u Hrvatskoj

U ponedjeljak, 13. rujna u Hrvatskoj je započeo prvi digitalni popis stanovništva prilikom kojeg se građani mogu samopopisati putem sustav e-Građani. U drugoj fazi, od 27. rujna na teren će izaći popisivači koji će popisati one koji se nisu samostalno popisali.

Hoće li građani moći s jednom vjerodajnicom popisati cijelo svoje kućanstvo ili svatko od članova mora pristupiti sustavu, ali i trebaju li pustiti u drugoj fazi popisivače u kuću, ako su sve obavili digitalno, neka su od pitanja koja zanimaju stanovnike. Iz tog razloga kao što smo već pisali, DuList odlučio je sve odgovore staviti na jedno mjesto kako bi cijeli postupak prošao što lakše. Kako su nam istaknuli iz Državnog zavoda za statistiku, u prvoj fazi samopopisivanja koja će se odvijati od 13. do 26. rujna 2021. građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kroz elektro­nički sustav e-Građani. Pravilo samo­popisivanja jest jedna vjerodajnica za jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi susta­vom e-Građani, samo jedan član kućan­stva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan. ­

— Nakon ispunjavanja e-Upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja popi­snice e-ispitanik dobit će kontrolnu šifru koju treba zapisati i sačuvati jer će je u drugoj fazi terenskog popisiva­nja trebati predati u ruke popisivaču ili zalijepiti i ostaviti na vratima. Dakle, kontrolnu šifru treba obavezno čuvati do terenskog popisivanja. Za samopo­pisivanje kućanstvo mora imati raču­nalo, pristup internetu i koristiti se sustavom e-Građani – naglašavaju iz Državnog zavoda za statistiku.

Građani se mogu popisati putem mrežne stranice Popis2021.hr, a jedno­stavan klik na poveznicu preusmjerit će vas na sustav e-Građani. Potom će elek­tronička usluga Nacionalnog identifi­kacijskog i autentifikacijskog sustava zatražiti vašu autentifikaciju i pristup osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu ‘Pristajem’, izaberite vjerodaj­nicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju. Ako tijekom samopopisivanja imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu, tu je za vas i informacijski centar svakim danom od 8 do 21 sat. Ne trebate se brinuti ni ako upitnik niste uspjeli ispuniti odjednom. Prema informacijama na stranici Popis 2021.hr, podatke koje ste prethodno unijeli moguće je spremiti te nastaviti s unosom kasnije. Ipak, trebate pripa­ziti da s popunjavanjem nastavite dok traje faza samopopisivanja, dakle do 26. rujna jer jednom kada vam sustav dodi­jeli jedinstvenu šifru, a upitnik ste već poslali, neće biti moguće više unositi promjene. Za to ćete ipak morati priče­kati drugu fazu terenskog ispitivanja te dolazak ispitivača na kućna vrata. Ako ste slučajno zaboravili popisati nekog člana svoga kućanstva, to će biti trenu­tak kada ćete to reći popisivaču te će on popuniti popisni upitnik za tu osobu.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist