Aktualno

Počelo polaganje državne mature

Ispitom iz hrvatskog jezika u Hrvatskoj je počela državna matura, na koju se ove godine prijavilo oko 32 tisuće učenika, od čega 12,5 tisuća gimnazijalaca te oko 19,6 tisuća učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola,

 rekao je za Hinu ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Ispiti državne mature pisat će se od 23. svibnja do 12. lipnja, a jučer su pisani eseji iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog kao materinjeg jezika. Pisat će se jedan obvezni ispit dnevno, odnosno najviše dva ispita u jednom danu, kada se polažu izborni predmeti. Preliminarni rezultati državne mature znat će se 9. srpnja, a 16. srpnja i konačni rezultati.

Hrvatski jezik na višoj razini danas polaže oko 10 tisuća gimnazijalaca te 8,5 tisuća učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj razini oko 1,6 tisuća gimnazijalaca te skoro 11 tisuća ostalih učenika.

Sutra će se održati ispiti iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te latinskog i grčkog jezika, a 25. svibnja esej iz hrvatskog jezika.

Ispiti se nastavljaju 28. svibnja, provjerom znanja iz engleskog i francuskog, te dan poslije njemačkog i talijanskog jezika.

Matematika na obje razine polaže se 30. svibnja, a tri puta više učenika prijavilo se za polaganje matematike na osnovnoj razini. Matematiku na višoj razini polagat će oko 5,8 tisuća gimnazijalaca i 2,9 tisuća učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj 6,8 tisuća gimnazijalaca te oko 16,5 tisuća ostalih učenika.

Posljednji dan svibnja polagat će se politika i gospodarstvo te španjolski jezik, a u lipnju će uslijediti polaganje fizike i glazbene umjetnosti (1. lipnja), povijesti i etike (4. lipnja), biologije i filozofije (5. lipnja), psihologije i logike (6. lipnja), kemije i likovne umjetnosti (8. lipnja), geografije i informatike (11. lipnja) te sociologije i vjeronauka (12. lipnja).
 

Pročitajte još

Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka

Dulist

[VIDEO] Postira isplovila po najvećem refulu bure

Dulist

Katija Guljelmović: Moja prijateljica je izgubila bitku s rakom. Zbog toga sam odlučila donirati nagradu

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija