Aktualno

Počelo polaganje državne mature

Ispitom iz hrvatskog jezika u Hrvatskoj je počela državna matura, na koju se ove godine prijavilo oko 32 tisuće učenika, od čega 12,5 tisuća gimnazijalaca te oko 19,6 tisuća učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola,

 rekao je za Hinu ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Ispiti državne mature pisat će se od 23. svibnja do 12. lipnja, a jučer su pisani eseji iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog kao materinjeg jezika. Pisat će se jedan obvezni ispit dnevno, odnosno najviše dva ispita u jednom danu, kada se polažu izborni predmeti. Preliminarni rezultati državne mature znat će se 9. srpnja, a 16. srpnja i konačni rezultati.

Hrvatski jezik na višoj razini danas polaže oko 10 tisuća gimnazijalaca te 8,5 tisuća učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj razini oko 1,6 tisuća gimnazijalaca te skoro 11 tisuća ostalih učenika.

Sutra će se održati ispiti iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te latinskog i grčkog jezika, a 25. svibnja esej iz hrvatskog jezika.

Ispiti se nastavljaju 28. svibnja, provjerom znanja iz engleskog i francuskog, te dan poslije njemačkog i talijanskog jezika.

Matematika na obje razine polaže se 30. svibnja, a tri puta više učenika prijavilo se za polaganje matematike na osnovnoj razini. Matematiku na višoj razini polagat će oko 5,8 tisuća gimnazijalaca i 2,9 tisuća učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj 6,8 tisuća gimnazijalaca te oko 16,5 tisuća ostalih učenika.

Posljednji dan svibnja polagat će se politika i gospodarstvo te španjolski jezik, a u lipnju će uslijediti polaganje fizike i glazbene umjetnosti (1. lipnja), povijesti i etike (4. lipnja), biologije i filozofije (5. lipnja), psihologije i logike (6. lipnja), kemije i likovne umjetnosti (8. lipnja), geografije i informatike (11. lipnja) te sociologije i vjeronauka (12. lipnja).
 

Pročitajte još

Ako idete na autobusni, ostavite otvorenu ombrelu!

Dulist

UTD Ragusu ‘pritišću’ kamate, uzima pozajmicu iz gradske blagajne

Dulist

‘NEKA TO BUDE IZNENAĐENJE’ Doček na Stradunu ipak bez vatrometa?

Dulist