Crtice iz Konavala

Počeci organiziranog turizma u Cavtatu

Počeci organiziranog turizma u Cavtatu

Iako je danas Cavtat omiljeno turističko odredište brojnim domaćim i stranim turistima, bila su potrebna desetljeća kako bi to postao. Upravo je zahvaljujući velikom entuzijazmu pojedinaca Cavtat postao to što danas jest – prepoznatljivo turističko odredište. Ovo je priča o tim pojedincima i vizionarima, koji su davne 1924. godine osnovali „Društvo za razvitak Cavtata i okolice te unaprjeđenje stranaca u Cavtatu”.

CAVTAT POČETKOM STOLJEĆA
Spomenuto društvo za razvitak Cavtata i okolice nije imalo lak zadatak, s obzirom kako je trebalo razvijati i poticati turističku djelatnost u tada pretežito ribarskom i činovničkom Cavtatu, koji se još nije bio oporavio od raspada Austro-Ugarske Monarhije. Život u takvom mjestu nije bio lak, te je trebalo pronalaziti nove prihode, a turizam se i tada činio dobrom prilikom. Prvu sjednicu društva otvorio je načelnik općine, koji je pojasnio svrhu sastanka, potom je uzeo riječ dr. Novaković. Upoznao je prisutne s pravilima Društva. Tada je dogovoreno kako treba odmah započeti s prikupljanjem članova i članarine, jer treba znati kako je u to vrijeme bilo vrlo malo Cavtaćana koji su se bavili turizmom. Tako je npr. Danko Granić imao 10 soba, Mare Boban 5, u uvali Tiha postoji hotel koji je u vlasništvu Ivana Koletića s ukupno 36 soba, to je ustvari današnji hotel Cavtat. U istoj uvali je postojao i sanatorij za liječenje, vlasništvo dr. Novakovića. Također, za napomenuti je kako je u Cavtatu početkom stoljeća bilo 15 krčmi, 4 gostionice, 7 prodavaonica i 3 prodavaonice na veliko.

PIONIRI CAVTATSKOG TURIZMA
Na toj osnivačkoj sjednici, članovi Društva uviđaju važnost Gruža kao željezničke postaje i luke pa odlučuju pronaći povjerljivu osobu koja će iz Gruža upućivati strance u Cavtat. Za tu je funkciju predložen Rikard Franičević. Dalje se tražilo od Općine da dostavi popis svih prijavljenih iznajmljivača, te da se ubuduće ne smije primati goste bez znanja Društva, koje očito već tad želi imati svekoliku kontrolu nad iznajmljivačima. Postoji i vrlo zanimljiva odredba koja određuje kako Društvo može pregledavati sobe radi čistoće kako bi se izbjegla eventualna „blamaža“, jer po svemu sudeći u to vrijeme ima određenih problema u pogledu čistoće i urednosti soba u kojima borave gosti. Sačuvan je popis prvih članova upravnog odbora, koji su ujedno bili i pioniri cavtatskog turizma, pa ih smatram zanimljivim nabrojati: dr. Vlaho Novaković – predsjednik, Don Ivo Dagonig – potpredsjednik, O. Celestin Fučić – I tajnik, Pero Matijašević – II tajnik, Frano Radonić – blagajnik, Andro Miljan – delegat, Dragutin Picek – delegat, Božo Vragolov – revizor i Ernest Sambunjak – revizor. Ovdje moramo istaknuti o. Celestina Fučića, gvardijana samostana Gospe od Snijega u Cavtatu, koji je bio jedan od prvih promotora Cavtata kao turističkog mjesta. Kasnije će značajno doprinijeti u razvoju turizma i u Orebiću. O. Celestin Fučić rođen je 20. siječnja 1886. u Kaštelima, a umro je 7. prosinca 1960. u samostanu Gospe od Anđela na Orebić. Bio je vrlo omiljen u narodu, te poznat pod imenom Padre Čelestin. Radilo se o čovjeku izuzetne kulture i plemenite naravi. Dakle ono što sam želio naglasiti ovim tekstom jest činjenica kako 21. lipnja 1924. službeno započeo organizirani turizam u Cavtatu, jer je upravo toga datuma Veliki župan Dubrovačke oblasti svojim aktom odobrio pravila „Društva za razvitak Cavtata i okolice te unaprjeđenje stranaca u Cavtatu“.

Pročitajte još

Orhan Pamuk, turski nobelovac i Jakov Pervitić, kartograf iz Konavala

Božo Lasić

Veliki rat, Božićni mir, Bečka filharmonija, Konavle i Mihovil Nikolić

Božo Lasić

Nikola Primorac – prvi na svijetu u maloj brodici preplovio Atlantik

Božo Lasić