GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Prva ordinacija u Hrvatskoj koja ima ultrazvuk za dječju kardiologiju

Prije godinu dana otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici dobila je, zahvaljujući donaciji Hotela Mestral u suradnji s Gradom Dubrovnikom, novi uređaj – kardiološki dječji ultrazvuk, koji će koristiti pedrijatrica dr. Miljenka Crnčić Orlić koja je ujedno i subspecijalistica dječje kardiologije. Time se ostvaruje zdravstveni nadstandard, kao jedan od rijetkih primjera u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj. Uređaj su doktorici Crnčić Orlić uručili dubrovački gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Uprave Hotela Maestral Joško Prkačin. Gradonačelnik Franković ovom je prilikom potvrdio kako će Grad nastaviti osiguravati sredstva za plaću doktorice i medicinske sestre sve dok se ne steknu uvjeti da ova ambulanta uđe u mrežu pedijatrijskih ambulanti Republike Hrvatske. Vrijednost doniranog UZVuređaja za dječju kardiologiju iznosi 320.000 kuna. Aparat je primjeren za primarnu zdravstvenu zaštitu djece od najranije životne dobi, a za složene situacije mali pacijenti bit će upućeni u Opću bolnicu Dubrovnik. Podsjetimo, ambulanta je u siječnju prošle godine otvorena u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje Domu zdravlja Dubrovnik za ovu svrhu. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada ‘Blaga djela’. Grad je ujedno osigurao gradski stan, adaptirao ga i uredio za pedijatricu te i nakon isteka od godine dana i dalje osigurava plaću za doktoricu i medicinsku sestru. Grad Dubrovnik, iako nije izravno institucionalno nadležan za područje javnog zdravstva i primarne zdravstvene skrbi trajno je opredijeljen prema osiguranju najbolje moguće zdravstvene skrbi za sve svoje građane, o čemu svjedoče i brojne donacije Zavodu za hitnu medicinu, Domu zdravlja, Općoj bolnici i Crvenom križu.

Donacijama Grada Dubrovnika i gradskih tvrtki od početka mandata 2017. godine uloženo je preko 15 milijuna kuna za osiguravanje zdravstvenog nadstandarda.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Stižu novi, pametni semafori

Grad Dubrovnik dobit će 500.000 kuna bespovratnih sredstava za nove, pametne semafore za najprometnija raskrižja u gradu – na Domu zdravlja i Stadionu Lapad. Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Dubrovniku odobrena su maksimalna moguća sredstva za sufinaniciranje iz Javnog poziva za promicanje integriranog i inteligentnog prometa na lokalnoj razini 2020. Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju pripremio je i prijavio projekt te je tako osiguran bespovratan iznos od 40 posto opravdanih troškova, odnosno 500.000,00 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.250,000.00 kuna s PDV-om. U sklopu projekta predviđena je zamjena semaforskih stupova, ugradnja ‘pametnih semafora’ s LEDtehnologijom, kao i implementacija prometno ovisnog rada semafora na raskrižjima ‘Dom zdravlja’ i ‘Stadion Lapad’. Modernizacijom opreme i implementacijom prometno-ovisnog rada semafora postići će se učinkovitiji rad sustava, ušteda energije, ušteda na vremenu čekanja vozila za prolazak kroz raskrižje i smanjenje nepotrebnih zaustavljanje i kretanja čime će se uspostaviti bolji prometni tok, ušteda na gorivu kao i znatno smanjenje emisije stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari.

Grad Dubrovnik nastavlja modernizirati prometnu opremu kojom omogućava bolji prometni tok, uštedu energije te smanjenje štetnih tvari.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 17. veljače 2021.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist