Grad

UGOVOR O UPRAVLJANJU ZIDINAMA Sud odbacio tužbu, Barač najavio žalbe

UGOVOR O UPRAVLJANJU ZIDINAMA Sud odbacio tužbu, Barač najavio žalbe

Općinski sud u Dubrovniku odbacio je ovog petka tužbu čelnika dubrovačkog SDP-a Jadrana Barača i dvojice bivših dubrovačkih gradonačelnika Andra Vlahušića i Vida Bogdanovića koju su podnijeli protiv Grada Dubrovnika i DPDS-a u sporu oko utvrđenja ništetnosti Ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama.

-Sud se nije uopće upustio u ocjenu zakonitosti ovoga ugovora. Sud je odbacio tužbu jer smatra da mi nemamo interesa pokrenuti ovu tužbu – rekao je Jadran Barač nakon izricanja presude. U odluci se, kako ističe, osporava njihov pravni interes.

-Mi radimo u ovom postupku u korist same države. Mi ne moramo dokazivati pravni interes jer ne radimo za našu vlastitu korist. Drugo, postoji odredba u zakonu koju očito ovaj sud nije uvažio – da sud na ništetnost pazi po službenoj dužnosti jer je to u interesu države – rekao je. Barač je naglasio kako je ovo bio očekivan ishod, ali i da će uložiti žalbu i ‘nastaviti borbu’, navodi.

-Postoji još jedan detalj – ako je sud smatrao da nemamo osnove, odnosno aktivnu legitimaciju za pokrenuti ovaj spor, to se inače radi odmah pri primitku tužbe koju smo mi napravili prije dvije godine. Dakle, odmah se automatski odbacuje i ne ulazi se niti u postupak, raspravu i ne rade se nikakvi sudski troškovi. To je prvi korak pri pokretanju postupka – naglasio je Barač. Rekao je i da pravosuđe u Hrvatskoj ima ugroženu vjerodostojnost.

-Ne mogu prejudicirati nikakav utjecaj, međutim, nisam polagao velike nade u ovaj prvostupanjski sud. Na nama je da tražimo ostale pravne mogućnosti koje postoje i ići ćemo do kraja s ovom tužbom – istaknuo je Barač.

Uz njega je bio i jedan od supotpisnika tužbe bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. Rekao je kako i dalje podržava Barača, kao i svakoga onoga koji ‘smatra da prihod koji se ostvario od dubrovačkih zidina treba pripasti Gradu Dubrovniku, a da DPDS treba nastaviti svoj dio rada’.

-To nije posao od jednog dana, nego od 12 godina. Gurat ćemo ovo ne samo kroz sud, nego i kroz Gradsko vijeće. Mogu reći da nikada u povijesti Dubrovnika tako mali broj ljudi nije učinio tako ogromnu štetu svim Dubrovčanima, a ta mala grupa je iz DPDS-a i njihovih zaštitnika – naglasio je i dodao da će odluku o idućim koracima donijeti nakon razgovora s odvjetnicima.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist