GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Predstavljena buffer zona za Dubrovnik

Ministarstvo kulture i medija predstavilo je u Lazaretima dokument ‘Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Grada Dubrovnika’. Prezentirao ga je Tomislav Petrinec, glavni konzervator iz Ministarstva kulture i medija, uz nazočnost pomoćnika ministrice Davora Trupkovića i gradonačelnika Mata Frankovića. Radi se o konzervatorskoj podlozi za proširenu buffer zonu koja obuhvaća prostor od Gruškog zaljeva, odnosno od Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova, odnosno pozicije rta Orsule te padina Srđa. To je prostor koji predstavlja predmet interesa u smislu očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra i u tom području se kontroliraju zahvati u prostoru koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra. Ujedno, konzervatorska podloga predstavlja stručni dokument koji će dalje biti podloga Gradu za izmjene, dopune i donošenje prostorno planske dokumentacije. Ona će biti dostavljena i UNESCO-u i bit će temelj daljnjeg praćenja stanja u prostoru.

Na izradi konzervatorske podloge radilo se od 2018. godine, u interdisciplinarnom timu stručnjaka Ministarstva kulture, na temelju monitoring misije koju je UNESCO proveo u Dubrovniku.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dobivena uporabna dozvola za Grabovicu

Grad Dubrovnik dobio je uporabnu dozvolu za I. etapu sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Grabovica. U narednom razdoblju očekuje se i početak druge faze nakon čijeg završetka će uslijediti i potpuno zatvaranje odlagališta Grabovica. Završetkom ovih radova saniran je dio zatvorenog tijela odlagališta i prostor aktivnog dijela odlagališta s obodnim kanalima i ogradom. Ovim projektom izgrađene su nove građevine čija je svrha povećanje zaštite na odlagalištu Grabovica te je tako izgrađena cisterna za tehnološku vodu, sabirni bazen za otpadne i pročišćene tehnološke vode, a napravljen je i novi separator ulja i masti te plato za pranje vozila i vaga. Ujedno su u potpunosti rekonstruirane prateće građevine (ulazno – izlazne zone). Ovim projektom obuhvaćena je i sanacija kazete s odvodnjom, a uz sve je povećan i kapacitet postojećih laguna za procjedne vode.

Ovom 12 i pol milijuna kuna vrijednom investicijom ostvaren je prvi preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

U Zlatnom potoku uređene površine uz prometnice

Komunalna društva Grada Dubrovnika, kojima su se pridružili i stanovnici Zlatnog potoka, odradili su akciju čišćenja obraslih površina u ovom dijelu Grada. Akciju je inicirao Gradski kotar Ploče iza Grada na čiji je zahtjev gradonačelnik Mato Franković odobrio angažman komunalnih društava Čistoća, Vrtlar, ugovornog partnera Grada Dubrovnika društva Tehnogradnja te Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.

U akciji su očišćene površine uz prometnice i nogostup u Zlatnom potoku, a radove je obišao i gradonačelnik Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 4. studenog 2020.

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist