Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Na računima dubrovačkih obitelji godišnje i do 680 eura više

Sukladno najavama, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak nego će iste zadr­žati na postojećim razinama od 20 i 30 posto, a od 1. siječnja 2024 godine ukida prirez koji sada iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u gradsku blagajnu donijelo je 2.387.952,28 eura (17.992.026,46 kuna) u prošloj godini, a sada će taj novac ostajati na računima građana, odnosno dubrovačke obite­lji samo će zbog ovih izmjena godiš­nje raspolagati s većim primanjima u iznosu od 615 do 680 eura. Kako će se nove porezne politike odraziti na povećanje primanja građana Dubrov­nika: na računima građana s bruto plaćom od 1500 eura ostat će u pro­sjeku 265 eura više na godišnjoj razini, na računima građana s bruto plaćom od 2000 eura ostat će u prosjeku 387 eura više na godišnjoj razini, dubrovač­koj obitelji s dvoje djece na računu će godišnje ostati 680 eura više i u dubro­vačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će godišnje ostati 615 eura više.

Ovim odlukama Grad Dubrov­nik svrstao se među gradove koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpu­nosti ići u korist zaposlenih građana i povećanju njihovih primanja.


Listopad zabilježio 9 posto više noćenja i 22 posto više dolazaka

Uspješan ishod ove sezone u Dubrov­niku zaokružio je izvrstan listopad u kojem je ostvareno 338.563 noćenja, što predstavlja povećanje od 9 posto u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, zabilježeno je 116.914 dolazaka, odnosno 22 posto više nego lani.
Upravo ovaj jesenski mjesec bro­jao je vrhunska sportska, kulturna i gastronomska događanja koja su pri­vukla brojne posjetitelje, ali i domaće stanovništvo.

Nakon sjajnog završetka rujna koncer­tom jazz pjevačice Ines Tričković ispred crkve sv. Vlaha Homage to Erik Satie, u listopadu je u području sporta uslije­dilo: Međunarodna auto brdska utrka 23. Nagrada Dubrovnika ‘Memorijal Željko Đuratović’ ‘Trofej Dubravko Čikor’, EARTH, SEA& FIREtriatlon u Dubrov­niku, Nagrada Ragusa Racing 2023., Prvenstvo Republike Hrvatske u auto­slalomu, prvo izdanje Dubrovnik Spar­tan Traila. U području kulture i turizma: Andy Warhol: Ja sam niotkud – izložba jednog od utemeljitelja pop-arta u svi­jetu, Izložba Mersada Berbera ‘U čast Dubrovniku’, Jesenji glazbeni moskar – Dubrovački simfonijski orkestar, pred­stava Candide ili Optimizam – Voltaire, Kazalište Marina Držića, Izložba Muzej Domovinskog rata Dubrovnik ‘Dani ponosa – oslobađanje dubrovačkog područja 1992.’, Drugi međunarodni festival i natjecanje zborova, jubilarni 10. Good Food Festival: radionice pri­premanja dubrovačkih slastica te jela tradicionalne hrvatske kuhinje, temat­ske večere, večeru s Michelin Star Che­fom, posebne menije u dubrovačkim restoranima, gastro ture, Pizza festival Dubrovnik – street food manifestacija održana u prostorima TUP-a uz svakod­nevni glazbeni program koji je oživio i popunio bivšu tvornicu ugljenografit­nih proizvoda: Kuzma & Shaka Zulu, DJ Maha, Grše i Songkillersi.

Sjajna posezona nastavila se i u stude­nom Festivalom svjetla Lumiart. Dubro­vačke znamenitosti i ulice postale su kulisa svjetlosnih instalacija i interaktiv­nih projekcija u sklopu 3. izdanja Festi­vala svjetlosti Lumiart Dubrovnik.

Godina 2023. do 31. listopada bilježi 20 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja u odnosu na pret­hodnu, a najbrojniji gosti su tradicionalno iz Uje­dinjenog Kraljevstva i SAD-a, a potom slijede Francuska, Njemačka, Hrvatska, Irska, Australija, Španjolska, Finska, Kanada.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. studenog 2023.

Pročitajte još

Kreće izgradnja igrališta na Šipanu

Dulist

ZIMSKI FESTIVAL – KONCERTI, DJED MRAZ, BESPLATAN BUS… Tepšić: Čolić je jamstvo dobrog ‘bookinga’

Dulist

NIKOLINA SOKO SE OPROSTILA OD LAPADSKE ŠKOLE ‘Čuvat ću uspomene koje sam stvorila za cijeli život’

Dulist