GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

U DOGOVORU S RODITELJIMA: Definirana lokacija budućeg Centra za pružanje usluga u zajednici

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad Dubrovnik u suradnji s predstavnicima roditelja djece s poteškoćama u razvoju i poremećajima iz spektra autizma i pridruženih smetnji, usuglasio je lokaciju za izgradnju Centra za pružanje usluga u zajednici, namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21. godine života. Za lokaciju budućeg Centra odabrana je nekretnina u vlasništvu Grada Dubrovnika na području Žarkovice koja se proteže na nešto više od 20 tisuća kvadratnih metara.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Prema idejnom rješenju, Centar za pružanje usluga u zajednici koncipiran je kao sklop zgrada koji se sastoji od tri glavne te niza zgrada za stanovanje i radne aktivnosti. Tri glavna objekta podijeljena su prema programima koji će se u njima provoditi – zgrada Centra za autizam, zgrada Centra za rehabilitaciju, prihvat i smještaj, učenje, rad i psihosocijalnu podršku i zgrada za slobodno vrijeme i administraciju. Između njih postoji funkcionalna topla veza kroz sve etaže.

Budući Centar pružat će usluge poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije djeci i mladima, kao i usluge odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima, osjetilnim, intelektualnim, mentalnim oštećenjima, poremećajima iz autističnog spektra, poput usluge smještaja i cjelodnevnog boravka.

Iako Grad Dubrovnik nije institucionalno nadležan za osnivanje centra ovog tipa, projekt je kao dugoročno i sveobuhvatno rješenje pokrenut kako bi se pružila zdravstvena i socijalna skrb koja trenutno nedostaje te osigurali uvjeti za društvenu integraciju te kvalitetan, dostojanstven i ispunjen život korisnika. Gradska uprava odlučila je izraditi svu potrebnu projektnu dokumentaciju, ishodovati građevinsku dozvolu, besplatno dodijeliti zemljište te sufinancirati izgradnju budućeg centra.

Kako se navedena lokacija nalazi u okviru UNESCO buffer zone, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske cjelokupna dokumentacija bit će poslana u UNESCO-ovo sjedište u Parizu, kako bi se dobilo njihovo prethodno pozitivno očitovanje.

OŠ MARINA GETALDIĆA: Gradonačelnik Franković s ministricom Obuljen Koržinek u obilasku nove škole u povijesnoj jezgri

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, u pratnji gradonačelnika Mata Frankovića, obišla je u petak novu zgradu Osnovne škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake. U nekadašnjoj palači izvedeni su radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta za potrebe izvođenja razredne nastave od 1. do 3. razreda, čime će se u OŠ Marina Getaldića steći uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave za sve učenike.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo impresivnim prostorom i vraćanjem djece u učionice u povijesnoj jezgri, dok je gradonačelnik Franković zahvalio ministrici na izvrsnoj suradnji s konzervatorima dubrovačkog odjela i krovnog ministarstva, što je bio ključan faktor u provođenju projekta za koji su, zbog specifične lokacije, propisane stroge konzervatorske smjernice.

Gradonačelnik Franković najavio je kako će škola otvoriti vrata za prve male korisnike u sljedećoj školskoj godini. Istaknuo je i ključnu ulogu Zaklade Caboga Stiftung kao i Dubrovačke biskupije koja je za potrebe organiziranja osnovne škole u povijesnoj jezgri nekretninu bez naknade ustupila Gradu Dubrovniku.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist