Urednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekataGradonačelnik Franković otvorio Svjetski kongres Organizacije gradova svjetske baštine u Kanadi

Gradonačelnik Grada Dubrov­nika Mato Franković sudjelovao je prošlog tjedna u radu 16. Svjetskog kongresa Organizacije gradova svjet­ske baštine (OWHC), koji se pod slo­ganom ‘Poboljšanje životnih uvjeta u gradovima svjetske baštine’ održao u Quebecu (Kanada). Gradonačelnik Franković predstavio je iskustva Grada u primjeni međunarodno prepozna­tog projekta Poštujmo Grad kao i plan za nastavak razvoja održivog turizma grada Dubrovnika. Sudionicima kon­gresa prezentirao je dosadašnja isku­stva i izazove na putu ostvarenja trajne održivosti turizma kao svoje najzastupljenije grane. Osnovni cilj ovakve politike Grada Dubrovnika i partnera, među kojima se ističe CLIA(Cruise Lines International Associa­tion), krovno međunarodno udruže­nje cruise industrije i dugogodišnji aktivni partner Gradu, jest kvaliteta života svih njegovih stanovnika te zadovoljstvo posjetitelja. Pod motom ‘nije sve u brojkama’, Grad Dubrov­nik se u posljednjih pet godina od UNESCO-vog povijesnog grada opte­rećenog prekomjernim gužvama te posljedično smanjenom kvalitetom života svojih građana, ali i narušenim iskustvom posjetitelja prometnuo u jednog od predvodnika održivog turizma na Mediteranu te promotora odgovornosti u upravljanju odredi­štem. Gradonačelnik je govorio i o iskustvima u izazovnim vremenima pandemije te uspješnom pozicionira­nju Grada na mapi tržišta digitalnih nomada, ali i o planovima za buduć­nost koji uključuju daljnju disperziju ponude, zaštitu povijesne jezgre i kon­taktne zone od motoriziranog prometa uvođenjem ograničenja kretanja, ali i značajne kapitalne infrastrukturne projekte poput Park ‘n’ Ride sustava na Pobrežju ili izgradnje novog terminala za brodove na kružnim putovanjima, kojim će upravljati sam Grad i Luka Dubrovnik, društvo u većinskom vla­sništvu grada. U sklopu radnog posjeta Kanadi, gradonačelnik Franković i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković sastali su se s Marjorie Larose, direktoricom prodaje kanadskog zrakoplovnog pri­jevoznika i turoperatora Air Transat koji održava direktnu liniju Montreal – Toronto – Zagreb. Jedna od tema raz­govora bila je produljenje sezone lete­nja Air Transata i na zimske mjesece. Na poziv gradonačelnika kanadskog Quebeca, sudjelovao je dubrovački gra­donačelnik i kao panelist na stručnoj konferenciji o izazovima stanovanja, kruzing turizma i urbane mobilnosti. Upoznao je prisutne sa Planom uprav­ljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’ te modelom Dubrovačke stanogradnje.

Organizacija gradova svjetske baštine povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Održano javno otvaranje ponuda

Ponude zaprimljene na javni natje­čaj za izvođenje projekta rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika procijenjene vrijed­nosti 14 milijuna kuna s uključenim PDV-om otvorene su 13. rujna 2022., u prostorijama Odsjeka za provođenje postupka nabave Grada Dubrovnika. Na poziv je pristiglo sedam ponuda, od kojih je više onih i ispod procije­njene vrijednosti nabave. Po otvaranju ponuda slijedi utvrđivanje ispravno­sti dokumentacija i evaluacija za grad najpovoljnije ponude, a zakonski rok za navedeni proces je 60 dana. Nakon što Grad Dubrovnik odabere najpo­voljnijeg ponuditelja, svi sudionici natječajnog postupka imat će priliku uložiti žalbu. Cjelokupan postupak javne nabave završit će do kraja godine te će se izvođenju radova pristupiti u siječnju 2023., što ostavlja dovoljno vremena za izgradnju sustava do siječ­nja 2024. kada će cijena električne energije za Grad Dubrovnik značajno porasti. Grad Dubrovnik predmetnu investiciju financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fik­snom kamatnom stopom od 0,5 posto. Novčana ušteda na troškovima elek­trične energije koja će se postići ovom rekonstrukcijom, u odnosu na zatečeno stanje, veća je od dva milijuna kuna na godišnjoj razini koliko iznosi i kreditno zaduženje, a dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava.
Naime, trenutno Grad Dubrovnik elek­tričnu energiju plaća po fiksnoj cijeni od 0,38 kn/kwh, sukladno ugovoru s HEP Opskrbom d.o.o. sklopljenom 27. siječ­nja 2020. godine na rok od četiri godine. Usporedbe radi, današnja cijena na trži­štu kreće se od 3,50 kn/kwh.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 14. rujna 2022.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist