AktualnoUrednički izbor

OD ZELENE OAZE DO BETONSKOG KROVA… Tko je nadležan za prostor iznad plaže u Uvali?

OD ZELENE OAZE DO BETONSKOG KROVA... Tko je nadležan za prostor iznad plaže u Uvali?

Generacije Lapađana sjećaju se parka, kolokvijalno poznatog kao ‘Sumartin istok’, poviše plaže u Uvali Lapad i njegovog nekadašnjeg uređenja. Bila je to zelena oaza s pokojom klupicom u kojoj su se odmarali i uživali u zalascima sunca. Vizura parka ‘Sumartin istok’ nepovratno je promijenjena nakon 2015. kada je Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila koncesiju za uređenje plažno-rekreacijskog prostora u Uvali Lapad. Stabla su tada tijekom radova posječena, park je uništen, a umjesto njega ‘niknuo’ je krov jednog dijela tog istog plažnorekreacijskog kompleksa. Taj krov već već godinama ‘krase’ isključivo ventilacijski otvori, beton te pokoje stablo opasnog pajasena. Pitanje revitalizacije ovog parka pokrenuo je sredinom kolovoza Igor Legaz kada je pozvao građane da donesu stolice na betonsku površinu parka ‘Sumartin istok’. Postavljeno je tek nekoliko stolica i to je zapravo bilo sve. Međutim, vraćanje ovog parka u prvobitno stanje ili pak neki novi način njegovog uređenja i stavljanja u funkciju za građane itekako je tema o kojoj bi se trebalo promisliti, a posebno jer su rješenjima Visokog upravnog suda 2021. poništene dvije koncesije za obavljanje turističke djelatnosti u Uvali Lapad.

OD ZELENE OAZE DO BETONSKOG KROVA... Tko je nadležan za prostor iznad plaže u Uvali?
Izgled parka prije radova na koncesijskom području plaže Uvala Lapad

‘Apsolutno nenadležni’
Tim smo tragom poslali upit Gradu Dubrovniku kako bismo provjerili jesu li i kada planiraju preuzeti ovaj prostor na Masarykovom putu koji nije u obuhvatu koncesije plaže Lapad, već je trebao biti predan na korištenje Gradu Dubrovniku? Zanimalo nas je i hoće li komunalni redari pristupiti uklanjanju stolica koje su postavili građani na poziv Igora Legaza? Sljedeće se pitanje odnosilo na to kada Grad planira privesti svrsi prostor kolokvijalno nazvan park ‘Sumartin istok’ te je li Grad Dubrovnik u posljednje vrijeme vodio razgovore na ovu temu s koncesionarima plaže Lapad. Međutim, iz Gradske uprave stigao je odgovor kako su oni ‘apsolutno nenadležni’ za bilo kakva pitanja oko parka ‘Sumartin istok’ te su nas uputili da se obratimo Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao davatelju koncesije za plažu u Uvali Lapad. Iako, podcrtajmo, navedeni dio parka ‘Sumartin istok’ nije koncesioniran. Upit smo proslijedili županiji, međutim, njihov odgovor bio je jasan – županija također nema veze s parkom ‘Sumartin istok’ te nas ponovno upućuje na Grad Dubrovnik.
—Za predmetno područje nije dodijeljena koncesija te je kao i svako drugo područje koje nije u koncesiji u nadležnosti grada/općine koje skrbi o području u općoj upotrebi. Poznato je da postoje planovi za uređenje predmetnog područja koje će se urediti i opremiti sadržajima za opće korištenje dostupno svima kao i sve druge gradske rekreativne parkovne površine – stoji u odgovoru koji su DuListu uputili iz Dubrovačko-neretvanske županije. Naša adresa ponovno je bila Gradska uprava, međutim, i ovaj put, odgovor je bio jednak.
—Grad Dubrovnik nije ni na koji način sudjelovao u izdavanju koncesije za pomorsko dobro na lokaciji za koju pitate niti posjeduje akt temeljem kojeg bi upravljao navedenim područjem, koje se ne vodi niti kao dio komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika – istaknuli su ovog puta iz Grada Dubrovnika.

OD ZELENE OAZE DO BETONSKOG KROVA... Tko je nadležan za prostor iznad plaže u Uvali?
Plaža i nedovršeni prostor bivšeg parka danas

Pomorsko dobro bez sadržaja
Sličan upit poslali smo i direktoru Sunset Beacha Marinku Beniću, s obzirom da je upravo njima i dodijeljena koncesija za plažu u Uvali Lapad, međutim, dobili smo tek odgovor kako on ‘nema komentara’ na ovu temu. Doduše, prostor parka ‘Sumartin istok’ trenutno je u naravi tek krov jednog dijela prostorija na plaži u Uvali Lapad, a kako i potvrđuju iz županije, nije pod koncesijom pa ga navedeni koncesionar ne bi ni mogao urediti. Štoviše, sukladno koncesijskom ugovoru potpisanim sa Županijom, koncesionar to ni ne smije učiniti. Ako bi i htio nešto s njime napraviti, za to bi županija, u teoriji, trebala raspisati novi koncesijski natječaj. Do tada, park ‘Sumartin istok’ ostaje kao pomorsko dobro, kako je, među ostalim, i ‘uknjižen’ u katastru, i to ono pomorsko dobro kojim, sasvim očito, nitko nema nadležnost upravljati. Iz županije su istaknuli kako je u javnosti poznato da postoje neki planovi za uređenje ovog parka kako bi on bio ispunjen sadržajima javne namijene, međutim, o kakvim je točno planovima riječ i tko bi ih uopće trebao provesti, detalja apsolutno nema. I dok dijelu javnosti negdje u daljini ‘zvone’ ideje o postavljanju sprava za vježbanje na otvorenom i sličnih javnih sadržaja na površini parka ‘Sumartin istok’, nitko zapravo nije siguran postoje li ti planovi doista ili su tek puka želja za neko buduće uređenje ili vraćanje parka u prvobitno stanje. Do tada, park ‘Sumartin istok’ ostaje kao ‘ničija zemlja’, nemali komad pomorskog dobra zametnut u papirima i katastarskim česticama s kojim nitko ne zna što bi. • LR

Foto Zvonimir Pandža / Google maps

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist