KulturaUrednički izbor

FOTO Vrijedna ostavština Pava Urbana donirana Muzeju za umjetnost i obrt

FOTO Vrijedna ostavština Pava Urbana donirana Muzeju za umjetnost i obrt

Vrijedna fotografska ostavština umjetnika fotografa i fotoreportera Pava Urbana koja broji oko 9500 negativa i dijapozitiva u boji, nastalih od samih početaka autorovog bavljenja fotografijom pa sve do posljednjih fotografija stradanja Dubrovnika, koje su ušle u antologiju hrvatske fotografije, darovana je zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Na svečanosti u Kneževoj palači u Zadru, Ugovor o darovanju potpisali su Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i gospođa Mirjana Urban, majka Pava Urbana. Događanju su, uz majku i sestru Pava Urbana, nazočili i Melita Ivković ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, dr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Tonko Smokvina ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, dr. sc. Iva Prosoli voditeljica Zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt, Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik te brojni drugi uzvanici.

Donacija fotografske ostavštine Pava Urbana koja će biti uvrštena u Zbirku novije fotografije MUO vrijedan je doprinos fundusu Muzeja za umjetnost i obrt. Donirane snimke prikazuju život na ulicama i dubrovačku svakodnevicu, kulturna događanja, umjetnički život Grada, izložbe, kazališne predstave i koncerte, autorov privatni život, prijatelje, i na kraju pripreme za rat, ratnu stvarnost i razaranja.

U prigodi potpisivanja Ugovora o darovanju prikazan je dokumentarni film Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968.–1991.) autora Antuna Maračića te je otvorena izložba PAVO URBAN (1968 – 1991) _ PRIZORI TAME | SCENES OF DARKNESS koja će se u Narodnom muzeju Zadar moći razgledati do 30. rujna 2022. Riječ je o izložbi koja je bila održana prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i kojom je bilo obilježeno 30 godina od Domovinskog rata i pogibije umjetnika. Na istoimenoj izložbi smanjenog opsega predstavljeno je sedamnaest odabranih umjetnikovih radova koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik. Među njima je zastupljeno dvanaest posljednjih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik u kojemu je mladi fotograf izgubio život te iza sebe ostavio danas nam iznimno važnu i vrijednu fotografsku umjetničku ostavštinu. Autorica i kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik.

O PAVU URBANU:

Pavo Urban (Dubrovnik, 1968. – Dubrovnik, 1991.) osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Dubrovniku. Nakon završene srednje pomorske škole upisao je Pomorski fakultet također te kraće vrijeme plovio na brodovima Jadrolinije. Fotografijom se počeo baviti još u srednjoj školi. Bio je član dubrovačkog fotokluba “Marin Getaldić”. Radio je kao službeni fotograf na Dubrovačkim ljetnim igrama i dubrovačkom kazalištu Marin Držić. Početkom Domovinskog rata u jesen 1991. godine položio je prijemni ispit na studiju snimanja Akademiji dramske umjetnosti, međutim vratio se u Dubrovnik i počeo fotografirati za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju te Ministarstvo informiranja Republike Hrvatske kao član dokumentacijsko-informacijske jedinice. Pavo Urban poginuo je tijekom najtežeg napada na Dubrovnik, 6. 12. 1991. godine u dobi od samo 23 godine. Dok je fotografirao smrtno ga je ranio geler granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve sv. Vlaha.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović