GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Započinju radovi na Vili Čingriji

Grad Dubrovnik nastavlja s ople­menjivanjem imovine u gradskom vlasništvu stavljajući je u javnu funk­ciju, štiteći time interese Grada i građana. Tako Vila Čingrija uskoro postaje Regionalni centar kompeten­tnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom pro­storu javnog i obrazovnog karaktera. Gradonačelnik Mato Franković nazo­čio je potpisivanju Ugovora o izvođe­nju radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Vile Čingrija, koju je Grad Dubrovnik kao vlasnik ustupio
Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nositelj projekta je Turističko-ugo­stiteljska škola Dubrovnik, dok je županija partner na projektu koji se financira EUsredstvima.

-Veliko mi je zadovoljstvo što Vila Čingrija kreće u rekonstrukciju jer kada smo je 2018. kupili od RH rekli smo da će njezina namjena biti javna iako tada još uvijek nije bilo ni naznake da će biti mjesto na kojem ćemo stvarati kadrove izvr­snosti u ugostiteljstvu. Ponosan sam na činjenicu da smo, osim toga što smo stekli ovu vrijednu imovinu, došli i do toga da se danas potpisuje ugovor s izvođačem i ide korak dalje u realiza­ciji ovog projekta. Čestitam Županiji i Školi i svima uključenim u projekt što su omogućili da se nešto tako značajno realizira u našem gradu. Više smo puta govorili koliko je bitno stvarati jake kadrove u turizmu, ljude koji će voditi dubrovački turizam, ljude koji će raditi razliku, koji će podizati kvalitetu pru­žene usluge, a to će se omogućiti kroz ovaj projekt. Ovaj spoj obnove spome­ničke baštine s novim duhom kvalitete razvoja novih kadrova u turizmu – to je jedna sjajna simbioza – rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Dubro­vačko-neretvanska županija potpisali su u rujnu 2019. Ugovor o zakupu kom­pleksa Vile Čingrija na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija u podza­kup ustupila Turističkoj i ugostitelj­skoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra. Ugovor vrijedan 11,46 milijuna kuna prošlog su tjedna potpisali ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina i direktor tvrtke TEXOGRAD­NJA d.o.o. Pero Račić.

Realizacijom projekta Dubrovnik, kao svjetska turi­stička destinacija, generirat će najbolji i najkvali­tetniji ljudski potencijal u turističko-ugostitelj­skom segmentu gastronomije.

Ukupan projekt centra izvrsno­sti vrijedan je 103 milijuna kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dubrovnik u finalu Seatrade Cruise nagrade za destinaciju godine

Na ovogodišnjoj Seatrade Cru­ise Med konferenciji, koja će se 14. i 15. rujna održati u Málagi u Špa­njolskoj, proglasit će se pobjednici u devet kategorija Seatrade Cruise Awards, a među tri finalista u najzna­čajnijoj kategoriji ‘Destinacija godine’ nalazi se i Dubrovnik. Ova nagrada dodjeljuje se za značajne iskorake u upravljanju turizmom krstarenja u proteklom razdoblju, kada je Grad Dubrovnik, primjenom brojnih mjera projekta ‘Respect the City’, napra­vio svojevrstan preokret i ostvario uspjeh u pogledu budućnosti cruise turizma i njegove održivosti, što je prepoznato i u međunarodnoj javnosti. Implementiranjem strategija, mjera i rješenja te uz suradnju i podršku Cru­ise Lines International Association (CLIA), Dubrovnik je u kratkom vre­menu uspio razraditi i kreirati sustavni, zajednički pristup usmjeren na rješava­nje nekih od najvažnijih pitanja poput problema s prekomjernim turizmom i velikim priljevom gostiju s cruisera, koji je u praksi polučio izvrsne rezul­tate. Napravljene su prilagodbe putem različitih mjera i pomnog planiranja dolazaka/odlazaka cruisera dnevno, tjedno i godišnje. Obzirom na veliku dnevnu koncentraciju putnika na rela­tivno ograničenom gradskom prostoru, ostvarena je bolja i konkretnija komu­nikacija s cruise kompanijama čiji bro­dovi uplovljavaju u luku, organizira­nost na terenu učinkovitija je i rezultira primjerenijem rasporedu ticanja cru­isera i kontroliranju protoka turista. Seatrade Cruise Med B2B konferencija i specijalizirani sajam okupit će dionike cruise industrije iz cijele Europe i šire.

Sajam i konferencija okupit će preko 2000 sudionika, iz više od 70 zemalja, 150 izlagača te 40 kompanija za brodove na kružnim putovanjima.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 31. kolovoza 2022.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist