Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Završeno pobijanje pilota, kreće proizvodnja elemenata obalnog zida

Na gradilištu Lapadske obale u petak, 24. lipnja u cijelosti je završen posao pobijana pilota i to betoniranjem posljednjeg, 131. pilota. Uz izgradnju i postavljanje obalnog zida, upravo je pobijanje pilota od betona i armaturnog čelika najzahtjevniji dio investicije u cijelosti financirane europskim i nacionalnim sredstvima. Početkom idućeg tjedna započet će nova faza radova – proizvodnja segmenata obalnog zida na privremenom gradilišnog pogonu ispred Kazbeka. U međuvremenu, tijekom ovog tjedna, a uvažavajući kretanja na tržištu čelika, očekuje se isporuka armature potrebne za proizvodnju navedenih elemenata obalnog zida. Početa ugradnje tako proizvedenih armirnobetonskih segmenata zida, ukoliko ne bude nepredviđenih zastoja u isporuci materijala, planiran je u drugoj polovici srpnja. Kapitalna investicija rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale vrijedna 70 milijuna kuna najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada još od izgradnje ‘bulevara’ u Lapadu. Izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Unatoč manjim zastojima uzrokovanih nepredvidljivim kretanjima na tržištima materijala dinamika izvođenja radova na projektu Lapadske obale nije ugrožena.

Izgrađen nogostup uz budući semaforizirani pješački prijelaz na Nuncijati

Grad Dubrovnik proveo je radove na izgradnji i uređenju nogostupa za potrebe novog pješačkog prijelaza sa semaforima na državnoj cesti na Nuncijati istočno od postojećeg ulaza u naselje. Izgrađen je nogostup, potporni zid i izvedena prilagodba skalina s južne strane državne ceste D8 te je izgrađen nogostup na sjevernoj strani ceste – od budućeg semaforiziranog pješačkog prijelaza do postojećeg autobusnog stajališta. Ukupno je izvedeno oko 50 metara nogostupa, a vrijednost izvedenih radova iznosi 130 tisuća kuna s PDV-om. Navedenom investicijom riješit će dugogodišnji problem stanovnika Nuncijate koji nisu imali adekvatno označen prijelaz preko ceste koja prolazi rubnim dijelom naselja i koja je pod upravljanjem Hrvatskih cesta.

Označavanje pješačkog prijelaza i ugradnju semafora te druge odgovarajuće opreme izvest će Hrvatske ceste. Grad Dubrovnik financirao je prometni elaborat, ishodio sve potrebne suglasnosti te proveo građevinske radove.

Obnovljen barokni portal Glavne straže

Zavod za obnovu Dubrovnika proveo je konzervatorskorestauratorske radove na obnovi baroknog portala Glavne straže na trgu Luža. Radove vrijedne 172.675,00 kuna izvela je tvrtka Kvinar iz Podstrane, a temeljem projekta konzervatora-restauratora Điva Dražića i uz prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Restauratorski radovi trajali su od 2. svibnja do 15. lipnja, a obuhvatili su repozicioniranje kvadratnog kapitela sjevernog stupa, uklanjanje svih zaostalih metalnih elemenata, injektiranje pukotina, čišćenje površina prekrivenih crnom korom, ispiranje svih površina kamenih elemenata, rekonstrukciju manjih nedostataka, završno fugiranje i čišćenje od korozije, a izvršeni su i radovi izmjene oštećenih ploča popločenja.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 29. lipnja 2022.

Pročitajte još

[Koristan savjet našeg sugradanina] Vozačka nekultura i neuvažavanje drugih sudionika u prometu

Dulist

Isplaćene subvencije za podstanarstvo, 250 tisuća kuna za 196 korisnika

Dulist

Franković: ‘Vjerujem da ćemo prve natječaje za električne autobuse raspisati za nekih pola godine’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija