GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

CLIA će biti savjetodavni partner prilikom izgradnje cruise terminala

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, na poziv Kelly Craighead, predsjednice i direktorice udruženja Cruise Lines International Association (CLIA), sudjelovali su na najvećoj svjetskoj konferenciji posvećenoj cruise industriji ‘Seatrade Cruise Global’, koja se od 25. do 28. travnja održala u Miamiju. U sklopu službenog posjeta gradonačelnik je održao sastanak s predsjednicom CLIA-e na kojem je dogovoren daljnji nastavak partnerske suradnje, a koju je i sama predsjednica Craighead istaknula kao model uspješnog upravljanja destinacijom i angažmana s lokalnim zajednicama i tijekom svog uvodnog obraćanja na otvaranju konferencije koja okuplja preko dvije tisuće sudionika. Naime, prvi sporazum kojeg je CLIA sklopila s jednim gradom bio je upravo Dubrovnik, a suradnja je rezultirala brojnim značajnim pozitivnim promjenama po pitanju upravljanja i uspostave održivog turizma od dnevnih limita u broju istovremenih dolazaka brodova, uvođenju cruise taksi do povećanja kvalitete pružene usluge posjetiteljima kako onima koji dolaze s brodova na kružnim putovanjima tako i svim drugim gostima zbog manjih gužvi. Na sastanku je dogovoreno i kako će ovo međunarodno udruženje biti savjetodavni partner Gradu Dubrovniku prilikom planiranja izgradnje novog cruise terminala što je od iznimne važnosti za Grad budući da se upravo na ovom projektu bazira budućnost kruzing turizma. Gradonačelnik je posjetio i terminal Royal Caribbeana u Miamiju koji predstavlja primjer dobre prakse budući je Terminal u punoj operaciji od kraja 2018. godine i od tada do danas bilježi visoke ocjene klijenata za pruženu uslugu. U sklopu ovog dvodnevnog posjeta, na prijedlog doministrice američkog Ministarstva trgovine Marise Lago, koja je nedavno boravila u Dubrovniku, gradonačelnik Franković i pročelnica Raguž posjetili su i Wynwood Art District, kulturno i kreativno središte Miamija. Popularno okupljalište mladih i dom niza galerija i muzeja jedan je od najvećih street art kompleksa takve vrste na svijetu te može poslužiti Gradu Dubrovniku kao ogledni primjer transformacije i oplemenjivanja industrijskog prostora prilikom osmišljanja dijela društvene ponude u kompleksu TUP-a.

Realizacijom izgradnje cruise terminala Dubrovnik bi zauzeo važno mjesto na karti homeport gradova, a značajno bi se povećala i mogućnost razvoja različitih gospodarskih grana.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Tradicijskim obrtima u 2022. godini osigurano 1,2 milijuna kuna

Grad Dubrovnik raspisao je godišnji natječaj za dodjelu potpora obrtnicima koji obavljaju tradicijske obrtničke djelatnosti na području Grada Dubrovnika. U 2022. dodijelit će se ukupno 50 potpora. Iznosi potpora u mjesečnom iznosu od dvije tisuće kuna od 2018. godine, podsjetimo, isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa. Broj dodijeljenih potpora u stalnom je porastu. Od 30 korisnika subvencija u 2018. godini, već iduće godine dodijeljene su 42 potpore. Prošle godine ukupno je sklopljeno 48 ugovora, a potpore su odobrene za šest novih obrta. U proračunu za 2022. godinu za ovu namjenu osigurano je 1.2 milijuna kuna za 50 obrtnika. Kriteriji za dodjelu subvencija uključuju duljinu tradicije, deficitarnost obrta, dosadašnje rezultate, pripravnost obrtnika da stečena znanja prenese na nasljednike te spremnost da povremeno organiziraju izložbe i prezentacije svojih proizvoda u cilju promidžbe dubrovačkog obrtništva.

Zahtjevi za dodjelu potpora dostavljaju se Upravnom odjelu za turizam, gospodarstvo i more, a zaprimaju se u pisarnici Grad Dubrovnika najkasnije do 9. svibnja do 12 sati.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 4. svibnja 2022.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist