GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Nabavljeni udžbenici i materijali za osnovnoškolce, za srednjoškolce sufinanciranje

Grad Dubrovnik je i ove školske godine osigurao besplatne obrazovne materijale poput radnih bilježnica, tehničkih kutija i likovnih mapa te na ovaj način i u uvjetima otežanog poslova­nja financijski olakšava roditeljima pri­premu za nastavnu godinu. Trošak u iznosu od 1,49 milijuna kuna financira se iz proračunskih sredstava, a pravo na obrazovne materijale ostvaruju učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika. Udžbenike financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja dok Grad za škole provodi javnu nabavu. Tako je u ponovljenom postupku, a budući da u prvom postupku nijedna od tri pristi­gle ponude nije bila pravovaljana, oda­brana ekonomski najpovoljnija ponuda ponuditelja Narodne novine d.d. u ukupnom iznosu od 1.553.672,59 kuna, uključujući PDV. Po isteku roka miro­vanja, odnosno 17. rujna, udžbenici će biti isporučeni školama.

Zahtjevi za sufinanciranje nabave udžbenika srednju školu u iznosu do 1.000 kuna mogu se podnijeti zaključno s 31. listopada 2021., a sve infor­macije objavljene su na www.dubrovnik.hr.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Totemi i senzorska tehnologija na Lokrumu

U sklopu projekta ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’, na otoku Lokrumu nadograđena je lokalna računalna mrežna (LAN) u svrhu pove­zivanja svih funkcionalnih objekata u jednu cjelinu te njihove integracije preko optičke mreže u digitalne ser­vise. Uveden je i napredni sustav za praćenje sastavnica okoliša na šest lokacija, odnosno senzori koji mjere kvalitetu zraka i mora te detektiraju dim. Senzorska infrastruktura pove­zana je s informativno–prezentacij­skim panelom koji uz informacije o stanju okoliša pruža informacije o pri­rodnim vrijednostima otoka Lokruma, plovidbenom redu i projektu.
Ujedno je postavljen senzor za praće­nje broja posjetitelja s ciljem učinkovi­tog korištenja i upravljanja zaštićenim područjima. Završetkom navedenih aktivnosti uspostavljeno je tehnološko okruženje koje će dugoročno osigurati strateški razvoj Lokruma kao inteligen­tnog/kognitivnog sustava, uz efikasno upravljanje vlastitim kapacitetima i očuvanje prirodne baštine i okoliša.

Projekt ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’ je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 15.5 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Osigurana bespovratna sredstva za 49 pomoćnika u nastavi

Grad Dubrovnik osigurao je i u ovoj školskoj godini podršku učenicima s teškoćama u razvoju dubrovačkih osnovnih škola. Tako su za školsku godinu 2021./2022. angažirana ukupno 49 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Svi prijavljeni učenici, njih 54, uključeno je u program kojim će im se osigurati kvalitetniji uvjeti za poboljšanje njihovih obra­zovnih postignuća, ali i uspješniju socijalizaciju i emocionalno funk­cioniranje. Program se provodi u svih sedam škola: OŠ Ivana Gundulića, OŠ Lapad, OŠ Monto­vjerna, OŠ Marin Držić, OŠ Mokošica i OŠ Marina Getaldića i OŠ Antuna Masle. Angažman asistenata dio je jednogodišnjeg projekta ‘Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrov­nika – faza IV’ prijavljenom na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja RH ‘Osigurava­nje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posred­nika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV’.

Sveukupna vrijednost projekta koji traje do 1. kolovoza 2022. godine iznosi 2.219.788,20 kuna, dok je bespovratni iznos sred­stava 1.886.819,97 kuna, odnosno 85 posto ukupnog iznosa. Pre­ostalih 15 posto osigurano je iz sredstava gradskog Proračuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktivnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. rujna 2021.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist