GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik panelist na UNWTO konferenciji u Portu

Gradonačelnik Mato Franković u portugalskom je Portu sudjelovao na međunarodnoj konferenciji ‘UNWTO Mayors Forum for Sustainable Urban Tourism’, u organizaciji Svjetske turističke organizacije. U izlaganju kao govornik na panelu ‘Turizam i budućnost gradova’, predstavio je rješenja koja je gradska uprava implementirala kao predvodnik ‘smart city’ projekata u Hrvatskoj te buduće planove kojima će se Dubrovnik nastaviti profilirati kao destinacija održivog turizma, ali i tehnoloških inovacija. U sklopu projekta Poštujmo Grad, Grad Dubrovnik razvija niz aplikacija i projekata koji su usmjereni prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju, sve s ciljem zaštite i očuvanja svoje vrijedne spomeničke baštine, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Franković. Kao ključni segment, izdvojio je uspostavu efikasnog prometnog sustava s prvenstvenom svrhom smanjenja gužvi i time postizanja više razine kvalitete života domaćeg stanovništva te pružanje potpunog doživljaja destinacije svim posjetiteljima.

— Od 2017. vidljivo smo smanjili gužve, diversificirali turističku ponudu i bez restrikcija i zabrana dosegnuli zavidnu razinu održivog turizma, na zadovoljstvo kako građana, tako i turista. Zbog krize prouzrokovane virusom COVID -19 podnosimo iznimno velik ekonomski udarac. Izgubili smo planiranih 350 milijuna kuna, što je do prije nekoliko godina bio iznos cijelog gradskog proračuna no nismo izgubili iz vida ono što smo prije četiri godine definirali kao prioritet, a to je održivost destinacije – kazao je u zaključnom izlaganju gradonačelnik Franković. Sudionici konferencije potpisali su ‘Porto deklaraciju’ kojom su se zajednički obvezali na međusobnu suradnju i solidarnost u aktualnoj globalnoj situaciji.

Drugo izdanje summita UNWTO-a održano 8. i 9. srpnja okupilo je gradonačelnike i druge predstavnike javnih uprava iz cijelog svijeta, kao i dionike privatnog sektora i nevladinih udruga.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Replika ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Gradu

Replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku, a gradonačelniku Matu Frankoviću uručili su je zamjenica i zamjenik gradonačelnika Beyoğlua, Kübra Gülal i Yusuf Ulutaş. Svečanosti u Sponzi prisustvovali su ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman te Ivana Zerec, generalna konzulica RH u Istanbulu kao i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

— Još jednom se potvrđuje kontinuitet prijateljskih odnosa Dubrovnika i Beyoğlua, dva sestrinska grada čija isprepletena povijest seže još u doba Dubrovačke Republike. Republika je, kao što je prednjačila u mnogočemu, znala cijeniti snagu diplomacije – rekao je gradonačelnik Franković.

Originalna mramorna ploča Konzulata Dubrovačke Republike iz 1720. čuva se u Arheološkom muzeju u Istanbulu. Odluku o donaciji replike ploče donijela je Općina Beyoğlu na inicijativu Generalnog konzulata RH u Turskoj te uz suglasnost Ministarstva kulture Turske.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradu opet petica za transparentnost proračuna

I ove godine Grad Dubrovnik u sklopu istraživanja Instituta za javne financije ocijenjen je najvišom ocjenom za transparentnost proračuna. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Grad Dubrovnik u svibnju ove godine potpuno je digitalizirao sustav javne uprave i to kroz projekt ‘Otvoreni grad’ koji građanima omogućuje transparentan uvid u poslovanje jedinice lokalne samouprave. Sustav je podijeljen u tri kategorije: sustav eDubrovnik – Građani upravljaju gradom, eDubrovnik – Financije i eDubrovnik – Digitalni obrasci. Ovim skupom usluga građani imaju uvid i u proračun Grada Dubrovnika, a uz registraciju mogu pristupiti i stanju financijskih obveza te davati svoje ideje i prijedloge za poboljšanje kvalitete života u gradu.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 14. srpnja 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist