Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

blank
Nove odredbe GUP-a štite i sprječavaju devastaciju prostora

Usvajanjem izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika na 38. sjednici Gradskog vijeća te prethodnim stupanjem na snagu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja završen je postupak donošenja novog prostorno-planskog i urbanističkog okvira pokrenutog od strane ove gradske uprave, a kojim se uvodi prijeko potreban red u prostor i sprječava devastacija kakvu je omogu­ćio štetni GUP iz 2014. godine. Novo­donesenim urbanističkim pravilima onemogućuje se daljnje narušavanje prostora i stvaranje nesagledivih šteta koje su pretjerana izgradnja i apartma­nizacija imali na urbani prostor Grada, a time i na kvalitetu života njegovih građana. Naime, najvažnije izmjene tiču se povećanja udaljenosti između budućih građevina i smanjenja visina građevina. Kombinacija ovih odredbi bitno pridonosi boljem uklapanju nove gradnje u postojeći prostor. Važne su i izmjene odredbi koje se tiču podrum­skih etaža, posebno onih potpuno uko­panih, čime se štite okolne građevine te gradske prometnice. Red se uvodi i u ogroman trend apartmanizacije u gradnji jer se investitore striktno ogra­ničava na broj funkcionalnih jedinica koje mogu imati u građevinama.Tako­đer, povećan je i postotak obveznog hortikulturnog uređenja u pojedinim zonama. Uređuje se i pitanje rekon­strukcija kojima su do sada odredbe davale više mogućnosti nego kod nove gradnje što je često stvaralo nesklad u prostoru i odstupanja od urbanističkih standarda.

Novousvojenim prostorno-planskim okvirom omogućit će se realiza­cija budućih gradskih projekata poput dječjeg vrtića u Komolcu i azila za životinje na Grabovici.

Očuvanje kulturnih vrijednosti i živog Grada u fokusu Plana

Na 38. sjednici Gradskogvijeća Grada Dubrovnika jed­noglasno je usvojen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’, strateški doku­ment nulte kategorije koji dosad za područje Dubrov­nika nije postojao. Plan upravljanja, prvi takav dokument u Hrvatskoj, izrađen je s ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvan­redne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama.
— Zahvaljujući izrađivaču i neprocijenjivoj ulozi lokalne zajednice, nevladinih organizacija, udruga civilnih društava, predstavnika kotara i političkih organizacija smo došli do ovog dokumenta. Ovaj plan ne bi bio životan ni realan bez velikog broja sati koji su svi oni utrošili u izradu ovog plana, a tome služe i svjesni građani koji žele dobro svome gradu. Politika je napravila ono što je ključno – nije se miješala. Plan će se mijenjati, osnaživati, prilagođavati kako razdo­blja budu prolazila i to samo s jednim ciljem – očuvanje ovog prostora koji u sebi nosi bogato naslijeđe, a mi ga moramo sačuvati za sve buduće generacije – poručio je gradonačelnik Franković o konačnom donošenju dokumenta.

Strateške aktivnosti Plana usmjerene su i na razvoj adekvatne infrastrukturne mreže, održivog pro­metnog sustava i podizanju kvalitete turističkih usluga.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 7. travnja 2021.

Pročitajte još

Postanite dio projekta e-Dječja kartica ‘Mudrica’

Dulist

Grad sufinancira nabavu udžbenika srednjoškolcima

Dulist

ŠTO KAŽU DUBROVČANI? ‘Neradne nedjelje ugrozit će nam egzistenciju, ne možemo si priuštiti dan bez posla!’

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija