GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Nove odredbe GUP-a štite i sprječavaju devastaciju prostora

Usvajanjem izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika na 38. sjednici Gradskog vijeća te prethodnim stupanjem na snagu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja završen je postupak donošenja novog prostorno-planskog i urbanističkog okvira pokrenutog od strane ove gradske uprave, a kojim se uvodi prijeko potreban red u prostor i sprječava devastacija kakvu je omogu­ćio štetni GUP iz 2014. godine. Novo­donesenim urbanističkim pravilima onemogućuje se daljnje narušavanje prostora i stvaranje nesagledivih šteta koje su pretjerana izgradnja i apartma­nizacija imali na urbani prostor Grada, a time i na kvalitetu života njegovih građana. Naime, najvažnije izmjene tiču se povećanja udaljenosti između budućih građevina i smanjenja visina građevina. Kombinacija ovih odredbi bitno pridonosi boljem uklapanju nove gradnje u postojeći prostor. Važne su i izmjene odredbi koje se tiču podrum­skih etaža, posebno onih potpuno uko­panih, čime se štite okolne građevine te gradske prometnice. Red se uvodi i u ogroman trend apartmanizacije u gradnji jer se investitore striktno ogra­ničava na broj funkcionalnih jedinica koje mogu imati u građevinama.Tako­đer, povećan je i postotak obveznog hortikulturnog uređenja u pojedinim zonama. Uređuje se i pitanje rekon­strukcija kojima su do sada odredbe davale više mogućnosti nego kod nove gradnje što je često stvaralo nesklad u prostoru i odstupanja od urbanističkih standarda.

Novousvojenim prostorno-planskim okvirom omogućit će se realiza­cija budućih gradskih projekata poput dječjeg vrtića u Komolcu i azila za životinje na Grabovici.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Očuvanje kulturnih vrijednosti i živog Grada u fokusu Plana

Na 38. sjednici Gradskogvijeća Grada Dubrovnika jed­noglasno je usvojen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’, strateški doku­ment nulte kategorije koji dosad za područje Dubrov­nika nije postojao. Plan upravljanja, prvi takav dokument u Hrvatskoj, izrađen je s ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvan­redne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama.
— Zahvaljujući izrađivaču i neprocijenjivoj ulozi lokalne zajednice, nevladinih organizacija, udruga civilnih društava, predstavnika kotara i političkih organizacija smo došli do ovog dokumenta. Ovaj plan ne bi bio životan ni realan bez velikog broja sati koji su svi oni utrošili u izradu ovog plana, a tome služe i svjesni građani koji žele dobro svome gradu. Politika je napravila ono što je ključno – nije se miješala. Plan će se mijenjati, osnaživati, prilagođavati kako razdo­blja budu prolazila i to samo s jednim ciljem – očuvanje ovog prostora koji u sebi nosi bogato naslijeđe, a mi ga moramo sačuvati za sve buduće generacije – poručio je gradonačelnik Franković o konačnom donošenju dokumenta.

Strateške aktivnosti Plana usmjerene su i na razvoj adekvatne infrastrukturne mreže, održivog pro­metnog sustava i podizanju kvalitete turističkih usluga.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 7. travnja 2021.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović