Aktualno

PLENKOVIĆ U PETRINJI ‘Idemo postupno. Cilj je da pomoć dođe svakome kome je potrebna’

PLENKOVIĆ U PETRINJI 'Idemo postupno. Cilj je da pomoć dođe svakome kome je potrebna'

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Petrinji sa Stožerom civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica razornog potresa dao je izjavu za medije.

-Upravo smo završili sastanak s prvim čovjekom stožera. Ono što je dobro, dobro je da se strukturira cijela organizacija aktivnosti nakon potresa. Potpredsjednik Medved bit će svakog dana na terenu sa suradnicima, jako dobra je suradnja i s gradom i sa županijom. Obići ćemo Gavrilović, centar Crvenog križa… Istodobno radimo na pronalaženju financijskih sredstava, primili smo uplatu od 59 milijuna kuna, velik je odaziv građana. Na to možemo biti ponosni, zahvaljujem još jednom – naglasio je premijer.

-Bili smo tu unutar sat vremena, nitko nije mogao taj tren steći ni privid o štetama, nema aktera koji nije bio na licu mjesta i nije radio svoj posao. Svi su bili tu i svi su na terenu. Mi smo unutar 24 sata iznašli 120 milijuna kuna zadnjeg dana godine – rekao je premijer.

-‘Načelo postupnosti’ podrazumijeva da se ide postupno – kazao je Plenković na pitanje zašto je trebalo toliko dugo Vladi da proglasi katastrofu.

– Ja otklanjam pokušaje demontiranja države. Država je u ovoj godini iza nas pokazala snagu da pomogne i svakom građaninu i gospodarstvu u mjeri koja dosad nije viđena. Što se tiče ovoga potresa, velika razlika je između Zagreba i ovog što se dogodilo ovdje, zato smo i osnovali Stožer. Ja cijenim doprinos svakog građana koji je došao pomoći. Cilj aktivnosti sada je da se to sve strukturira, kanalizira i hijerarhizira i da pomoć dođe svakome kome je potrebna. Treba objektivno sagledati, čuli ste koliko je svaki od ministara izvijestio što je napravio u svom resoru. Imate ljude koji imaju stoku, koji ne žele ići u ponuđeni smještaj. Radi se na dostavi kontejnera, kamp-kućica, velika je pomoć koja stiže izvana plus financijska potpora. Ovo je velika nepogoda – kazao je.

– Odgovoran je netko tko će se u procesu utvrditi – kazao je Plenković o lošoj obnovi nakon Domovinskog rata. Sve se to treba ispitati i utvrditi tko i zašto je doveo do toga da se to dogodi.

– Obnovljeno je 156 tisuća objekata. To je kao da smo izgradili 10 Šibenika. Bio je to veliki pothvat. Ne možemo sad reći da ništa što je obnovljeno ne vrijedi.

Premijer je rekao da nije logično da se ljude smješta u šatore jer je zima i to je isto kao da su vani, piše Jutarnji.

– Ministar Ćorić je rekao što je činjenica. Ako šator nije grijan, nećemo nekoga staviti da spava po noći. Tražili smo alternativni smještaj, nema grada koji nije ponudio svoju potporu. Mi se susrećemo sa situacijom gdje ljudi ne žele otići, to je problem, alternativni smještaj nije problem, ima ga koliko hoćete. za nabaviti određen broj kontejnera potrebno je neko vrijeme. Ne stoje na lageru i čekaju da ih netko uzme, ostalo ih je 20-ak koje nisu već distribuirane – rekao je Plenković.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist