Hrvatska

Plenković: Reducirali smo ruske diplomate sa svih mogućih razina

Plenković: Reducirali smo ruske diplomate sa svih mogućih razina

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon današnjeg sastanka Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu.

– Apeliramo na sve lidere da naprave napore da bi se dogovorio izborni zakon u BiH. Razgovarali smo i o današnjim aktivnostima na Svjetski dan Roma gdje smo još jednom dali potporu. Izvijestili smo kolege o odluci koja je danas donesena, a to je reduciranje broja članova iz Rusije i o tome smo obavijestili njihove predstavnike. To je dio našega stava. Razgovarali smo i o sutrašnjem odlasku u Požeško-slavonsku županiju, a i očekujemo da ministar pravosuđa predloži imenovanje povjerenika za Split – izvijestio je o sastanku na početku. Govoreći o odgovoru iz Rusije na protjerivanje ruskih diplomata iz Hrvatske gdje je glasnogovornica Maria Zaharova najavila ‘primjeren odgovor’, kazao je:

– Kad donesu odgovor, onda ćemo ga komentirati. Reducirali smo diplomate sa svih mogućih razina – odgovorio je te dodao o opskrbi energentima iz Rusije unutar EU.

– Treba neko vrijeme da se napravi alternativni sustav opskrbe energentima, a to se ne može napraviti preko noći. Komentirao je i izbore u Francuskoj.

– Macron će pobijediti. Njegova prednost u prvom krugu je solidna, sve ankete koje su izašle daju mu prilog prednost. Vjerujem u taj refleks republikanizma, vjerujem da će većina birača u drugom krugu izabrati Macrona – kazao je. Komentirao je i izjave izaslanika ministra branitelja Matka Raosa koji je ranije kazao kako ‘ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10.travnja 1941. godine’, piše Večernji.

– Riječ je o nepromišljenoj izjavi i ona nije stav vlade. Što se tiče pokliča, on je već danas suprotan zakonu i ustavu, stvar je samo kako se on primijenjuje u praksi. To je i danas zabranjeno, no Vrhovni je sud taj koji treba ujednačavati sudsku praksu – komentirao je pa odgovorio na pitanje razgovara li se o tome s koalicijskim partnerima, među kojima je i Veljko Kajtazi koji je danas ranije kazao kako bi se poklič ZDS trebao zabraniti.

– Mi razgovaramo s koalicijskim partnerima svakoga tjedna. Kajtazi je danas bio jako zadovoljan mojim nastupom i potporom koju smo dali – dodao je. Osvrnuo se i na prognoze gospodarskog rasta za Hrvatsku. – Rat utječe na sve globalne procese, Hrvatska se suočava s onime s čime se svi suočavaju. Vlada je reagirala intervencionistički u nizu situacija – kazao je.

 

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist