Hrvatska

NAJBOGATIJI MINISTAR U VLADI Paladina bi za 10 posto udjela u Kuparima mogao dobiti 67,5 milijuna kuna!

NAJBOGATIJI MINISTAR U VLADI Paladina bi za 10 posto udjela u Kuparima mogao dobiti 67,5 milijuna kuna!

Hotelski kompleks u Kuparima očito čekaju bolji dani. Iz vlasničke strukture izišao je ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, prodavši svoj udio singapurskoj grupaciji “Hotel Properties Limited”, koja u vlasništvu ima 38 hotela najviše kategorije, od kojih 18 pod brendom Four Seasons. Sedamdesetpetogodišnji osnivač i vlasnik singapurske tvrtke “Hotel Properties Limited” (HPL) Ong Beng Seng u ovome trenutku kontrolira 90 posto temeljnoga kapitala tvrtke “Kupari Luxury Hotels “d.o.o. Vlasnik preostalih 10 posto je novi hrvatski ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, piše Slobodna Dalmacija.

Vlada je još 2015. godine dala zapušteni hotelski kompleks u Kuparima u koncesiju Rusima, no obnova nije išla kako je planirano. Mijenjali su se strateški partneri, a Kupari su i dalje stajali zapušteni. Paladina je 10-postotni udjel u Kuparima prijavio u svojoj imovinskoj kartici i naveo da će prijenos upravljačkih prava biti izvršen u zakonskom roku. No manje je poznato da on s tvrtkom “Kupari Luxuri Hotels” od siječnja 2020. vodi sudski postupak u kojemu za svojih 10 posto traži 67,5 milijuna kuna.

Imovinska kartica

– Ja sam, mislim da se radilo o drugom ili trećem radnom danu od mojeg stupanja na dužnost, obavio prvi sastanak s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa. Iznio sam cijelu imovinu, postavio sva pitanja, sve ono što sam htio da mi oni pomognu, pojasne, konzultirao sam se s njima na istom sastanku o svim koracima koje moram poduzeti što se tiče prije svega projekta Kupari – objasnio je u petak nakon sjednice Vlade ministar Paladina. Od Povjerenstva je, kaže, dobio usmene upute, poslao je i pismeni upit, na koji odgovor još nije dobio, a koji bi trebao doći uskoro. Imovinsku karticu u potpunosti je popunio prema uputama Povjerenstva i po savjetima pravnih stručnjaka.

– Što se tiče postupanja vezanog uz Kupare, tu sam već postupio u skladu s njihovim uputama i čekam pismeni odgovor na moj upit. Neformalno sam se već izuzeo iz odlučivanja. Na prvom kolegiju u Ministarstvu obavijestio sam sve kolege kako ni na koji način neću sudjelovati u radu Ministarstva vezanom uz projekt Kupari. Već sam potpisao odluku kojom sam ovlasti prenio na državnu tajnicu i u roku koji mi preostaje od 30 dana prenijet ću upravljačka prava nad svojim udjelom. Bude li trebalo još nešto drugačije urediti, ja ću to prilagoditi – poručio je Paladina.

Nekretnine i krediti

Kupari nisu jedini detalj iz imovinske kartice novoga ministra koji je zaintrigirao javnost. Osim 100-postotnog udjela u tvrtki “Delta savjetovanja” – istoj onoj u kojoj njegova supruga radi za neto plaću od samo 4000 kuna – Paladina ima i dva stana u Zagrebu – jedan u Vrapču, površine od 120 kvadrata i vrijedan oko 2,7 milijuna kuna, te drugi u centru grada, površine 74 kvadrata i vrijedan milijun kuna. Ministar je prijavio i dva kredita u Podravskoj banci: prvi od 305 tisuće eura uz mjesečnu ratu od 1230 eura, te drugi od 10 milijuna u općini Beravci kod Velike Kopanice. Paladina je vlasnik šest oranica i 45 građevinskih zemljišta površine između 1500 i 83.000 kvadrata. U imovinskoj kartici prijavio je i brod Quicksilver 700 Weekend, procijenjene vrijednosti 255 tisuća kuna. Zajedno sa suprugom ima 19.276 kuna prihoda od imovine i imovinskih prava te 1,25 milijuna kuna štednje.

– Puno sam radio u životu i ulagao. Imao sam puno različitih poduzetničkih pothvata, uvijek u privatnom sektoru i na tržišnim osnovama. Neću komentirati svaki moj poslovni poduhvat. Sve zakonske obveze oko obavještavanja javnosti daleko sam nadmašio – poručio je Paladina novinarima u petak.
Obveznice IGH-a

Veliku pažnju izazvale su i obveznice IGH-a koje je kupio 2017. godine. Postavilo se pitanje zašto je Paladina, koji je od 2015. do 2017. bio predsjednik Uprave IGH-a – na tu ga je poziciju isturio ruski partner Gljadelkin, koji je preuzeo IGH nakon predstečajne nagodbe i dokapitalizacije – kupio obveznice koje su bile nenaplative, ali su bile osigurane tvrtkinim nekretninama. Jedan je od mogućih razloga za tako neobičnu akviziciju i taj da se Paladina tim zaobilaznim putem želio domoći vrijednih nekretnina IGH-a u Splitu i Slavonskom Brodu. Paladina, međutim, tvrdi da su nekretnine preuzeli vjerovnici.

– Bilo ih je desetak, sve je definirano, izglasano prije mojeg priključenja IGH-u. Ni u jednom se slučaju Uprava prije mene, tijekom mene ni nakon mene nije žalila ni na jedan postupak. U ovom slučaju došlo je do pokretanja arbitražnog postupka, sve ih je IGH izgubio i zbog toga će se snositi milijunski troškovi – objasnio je Paladina.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odbacio je spekulacije da je prilikom kupovanja obveznica baratao povlaštenim informacijama iz doba kad je bio predsjednik Uprave IGH-a.

– To je smiješno pitanje. Koja bi to povlaštena informacija bila? Spominje se da se ona odnosi na to što sam znao tko je kupio obveznice od banaka. Pa ta je informacija bila javno objavljena na internetu godinu i pol dana prije nego što sam ih ja kupio – zaključio je Paladina, poručivši da o cijeni obveznice ne želi govoriti.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović