Hrvatska

Cavtatska tvrtka obnavlja pravoslavni hram u Zagrebu! Danas su obavili težak zahvat

Sanjin Strukic/PIXSELL
13.01.2023.,Zagreb - Skidanje zvonika s pravoslavne crkve Preobrazenja Gospodnjeg na Trgu Petra Preradovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cavtatska tvrtka Texo Molior obnavlja pravoslavni hram hrama Sv. Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevu trgu u središtu Zagreba. Upravo ovog petka obavio se važan dio projekta, skidanje zvonika s pravoslavne crkve koja se počela obnavljati u isto vrijeme kad i zagrebačka katedrala.

Crkva je pretrpjela znatna oštećenja u zagrebačkom potresu, oštećeni su svodovi hrama i zvonik, a kako je tada pisao Večernji list, ugrožena je i statika konstrukcije. Hram ne bi izdržao novi potres te jačine, stoga je Konzervatorski zavod u Zagrebu izdao 5. svibnja 2020. mjere zaštite za obnovu hrama.

Sanjin Strukic/PIXSELL
13.01.2023.,Zagreb – Skidanje zvonika s pravoslavne crkve Preobrazenja Gospodnjeg na Trgu Petra Preradovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pristupljeno je postavljanju zaštitno-radnih skela, koje su bile neophodne zbog zaštite vjernika, ali i zbog provođenja konzervatorsko-restauratorskih istraživanja.

Naručitelj, Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, u skladu s Pravilima o provedbi postupaka nabava za neobveznike Zakona o javnoj nabavi donijela je odluku o odabiru ponuditelja – tvrtke Texo Molior.
Naručitelj je u okviru projekta ‘Hitna i konstruktivna sanacija crkve Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu’, objavljene 3. studenog 2021. godine na stranicama Strukturnih fondova, odabrao zajednicu ponuditelja Texo Molior iz Cavtata i Neir d.o.o. iz Splita prema ponudi od 25.390.011,27 HRK bez PDV-a, odnosno 31.737.514,09 HRK s PDV-om.

Pogledajte kako danas izgleda skidanje zvonika.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pročitajte još

ACI d.d. u 2023. godini ostvario rekordan iznos poslovnih prihoda

Dulist

Državni zavod za statistiku objavio nove podatke, hrvatski BDP – skočio!

Dulist

Svjetski je dan kastracije pasa i mačaka

Dulist