Hrvatska

Cavtatska tvrtka obnavlja pravoslavni hram u Zagrebu! Danas su obavili težak zahvat

Sanjin Strukic/PIXSELL
13.01.2023.,Zagreb - Skidanje zvonika s pravoslavne crkve Preobrazenja Gospodnjeg na Trgu Petra Preradovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cavtatska tvrtka Texo Molior obnavlja pravoslavni hram hrama Sv. Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevu trgu u središtu Zagreba. Upravo ovog petka obavio se važan dio projekta, skidanje zvonika s pravoslavne crkve koja se počela obnavljati u isto vrijeme kad i zagrebačka katedrala.

Crkva je pretrpjela znatna oštećenja u zagrebačkom potresu, oštećeni su svodovi hrama i zvonik, a kako je tada pisao Večernji list, ugrožena je i statika konstrukcije. Hram ne bi izdržao novi potres te jačine, stoga je Konzervatorski zavod u Zagrebu izdao 5. svibnja 2020. mjere zaštite za obnovu hrama.

Sanjin Strukic/PIXSELL
13.01.2023.,Zagreb – Skidanje zvonika s pravoslavne crkve Preobrazenja Gospodnjeg na Trgu Petra Preradovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pristupljeno je postavljanju zaštitno-radnih skela, koje su bile neophodne zbog zaštite vjernika, ali i zbog provođenja konzervatorsko-restauratorskih istraživanja.

Naručitelj, Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, u skladu s Pravilima o provedbi postupaka nabava za neobveznike Zakona o javnoj nabavi donijela je odluku o odabiru ponuditelja – tvrtke Texo Molior.
Naručitelj je u okviru projekta ‘Hitna i konstruktivna sanacija crkve Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu’, objavljene 3. studenog 2021. godine na stranicama Strukturnih fondova, odabrao zajednicu ponuditelja Texo Molior iz Cavtata i Neir d.o.o. iz Splita prema ponudi od 25.390.011,27 HRK bez PDV-a, odnosno 31.737.514,09 HRK s PDV-om.

Pogledajte kako danas izgleda skidanje zvonika.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pročitajte još

Porezna uprava upozorava građane na sve učestalije lažne (phishing) poruke

Dulist

Objavljeno koliko su točno rasle cijene hrane u Hrvatskoj i ostatku EU

Dulist

Ministar Butković: ‘Maksimalna kazna će biti 130 tisuća eura za nezakonite stvari na pomorskom dobru’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija