Kultura

PLEMENIT KONCERT OVU SUBOTU Kaše, DSO, Subrenum i Lionsi za pse vodiče

PLEMENIT KONCERT OVU SUBOTU Kaše, DSO, Subrenum i Lionsi za pse vodiče

Deset godina klape Kaše ovu subotu, 17 lipnja, u 21 sat bit će zaokruženo humanitarnim koncertom u Kneževu dvoru čiji je plemeniti cilj prikupljanje prikupljanja sredstava za Hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Tim povodom Kaše su održali konferenciju za medije s Lions klubom Libertas Dubrovnik, uz naglasak na viši nivo, suradnju s važnim udrugama.

-Kad smo krenuli u priču o proslavi deset godina naše klape, razgovarao sam s gosparom Franom Herendijom o tome možemo li nešto zajedno učiniti. Na prvom sastanku, kad su mi kazali o kolikom se trudu radi i o kolikom se iznosu radi za edukaciju psa vodiča, odlučili smo kako ćemo dati sve od sebe da kroz ovaj koncert pomognemo. Privilegiju nastupa u Kneževom dvoru, u kojem dosad nikad nismo nastupili, čuvali smo za nešto posebno – kazao je voditelj klape Vicko Dragojević, dodavši kako ga posebno raduje što će klapa nastupiti u novoobnovljenom Dvoru.

– Gosti koncerta su kolege s kojima najviše surađujemo. Prije svega, Dubrovački simfonijski orkestar, s kojima smo u protekle dvije tri godine imali jako puno nastupa, a oni će nam se pridružiti u drugom dijelu koncerta sa svojim kvartetom. Naši dragi gosti su klapa Subrenum, s kojima nas vezuje poštovanje i prijateljstvo. Koga god smo pozvali rado su se odazvali, jedino mi je žao što Maestrali ne mogu, ipak su oni klapa od kojih smo svi učili, ali vjerujem da će neki od članova sjedati u redovima tijekom koncerta – naglasio je Dragojević, dok je Frano Herendija kazao kako se ‘radi o jednoj doista lijepoj manifestaciji i lijepom projektu’, osvrnuvši se na sam početka rada Lionsa na našem području.

-Lionsi su najveća humanitarna organizacija na svijetu, priznata od mnogih. Lionsi se u Hrvatskoj pojavljuju s demokratskim promjenama, a uvijek je vrijedno istaknuti kako je prvi Lions klub osnovan upravo u našem gradu, Lions klub ‘Sveti Vlaho’, a mi smo drugi, mlađi brat kluba Libertas, koji djeluje već devet godina s velikim srcem – kazao je Herendija, dodavši kako su Lionski pokrenuti u humanitarnom radu raznim kategorijama ljudi, prvenstveno slijepim i slabovidnim osobama. U tom kontekstu podupiremo rad naše Udruge slijepih i slabovidnih osoba – dodao je Herendija i kazao kako nisu okrenuti samo tim već i drugim udrugama, poput Rina Mašera, a tako je nastala i taktilna slikovnica ‘Novogodišnja čarolija’ autorice Irje Jerković. O njoj je više kazala autorica sama.

– Psi vodiči su pravi asistenti slijepih osoba i njihovi zaista pravi prijatelji. Ali za sve te uloge njihove školovanje jako puno traje i jako puno košta. Inače, život slijepog čovjeka je jako skup, stoga ona ‘sića za psa vodiča’ i jest zaista – sića. Ovo izdanje je za nas videće izdano 2013. godine, a Hrvatski savez slijepih prilagodio ju je za slijepu djecu. Po primjerku, ona košta dvije i pol tisuće kuna. Dakle, ako jedna knjiga, slikovnica toliko košta, možete zamisliti koliko je jedan pas vodič? – naglasila je Jerković, pozvavši sve sugrađane na koncert.

Još jedna važna informacija za kraj: karte se mogu uzeti sat vremena prije koncerta ispred Kneževa dvora, a rezervirati ih možete putem telefona koji se nalaze na plakatu događaja.

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist