Zanimljivosti

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

plavo dogadanje

Simbolično na Dan planeta Zemlje, Regionalna agencija DUNEA je u ponedjeljak, 22.travnja, uz podršku Sveučilišta u Dubrovniku, organizirala 3. Plavo događanje, ovaj put kao dio projekta SeaClear2.0.

U duhu Misije EU “Obnova naših oceana i voda”, u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku, održan je niz prezentacija s ciljem podizanja svijesti o gorućem svjetskom problemu otpada u moru. Događanje je u ime Regionalne agencija DUNEA otvorila Renata Glunčić, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata, pozdravivši prisutne članove Zajednice prakse, kao i učenike prvog razreda Pomorske škole, uz uvod u projekt SeaClear2.0.

Upravo je učenicima bilo namijenjeno prvo predavanje ‘Otpad u moru’ koje je održala Iva Pozniak sa Sveučilišta u Dubrovniku. Uslijedilo je predavanje prof.dr.sc. Vlaste Bartulović, Sveučilište u Dubrovniku, o klimatskim promjenama – Projekt DIBluCa. O borbi s problemom zaslanjenja ušća Neretve kroz projekt MOST govorio je Petar Maleta iz Regionalne agencije DUNEA.

Projekt UnderSea, na kojem je Regionalna agencija DUNEA pridruženi partner, a provodi ga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ, predstavila je Paula Brailo iz Javne ustanove. Ciklus prezentacija u amfiteatru zaokružila je izv.prof.dr.sc. Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku, predavanjem o robotskim rješenjima za prikupljanje morskog otpada koje se razvija kroz projekt SeaClear2.0.

Događanje se nastavilo posjetom laboratoriju Odjela za primijenjenu ekologiju te laboratoriju za inteligentne autonomne sustave LARIAT Sveučilišta u Dubrovniku demonstracijom robotskog sustava za monitoring i prikupljanje podmorskog otpada, te se završilo druženjem i razmjenom ideja ispred LARIAT laboratorija, u dvorištu Sveučilišta.

Projekt SeaClear 2.0 započeo je s provedbom 01. siječnja 2023. i financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE. Od ukupnih devet milijuna eura, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je više od milijun eura, u stopostotnom iznosu sufinanciranja EU. Provodi se u suradnji trinaest partnera, a Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri. SeaClear 2.0, kao i njegov prethodnik SeaClear, pokušava koristiti robote za borbu protiv jednog od najozbiljnijih ekoloških problema na svijetu: otpada u moru.

Važnost SeaClear2 projekta još je veća kad se istakne podatak da je to samo jedan od 18 projekata na razini EU izabranih za financiranje kroz Misiju EU “Obnova naših oceana i voda” uspostavljene kroz program Obzor Europa, kojima se do 2030 .godine žele ostvariti vidljivi pomaci u očuvanju mora i oceana, između ostalog smanjenjem otpada, plastike i mikroplastike.

Upravo osvještavanje i angažman građana, uz istraživanje i inovacije, i ulaganja u plavo gospodarstvo, je jedan od ključnih alata ove misije, te ključnu ulogu o tome kroz projekt ima Regionalna agencija DUNEA, koja u projektu doprinosi najviše u ulozi regionalnog koordinatora za područje Dubrovačko-neretvanske županije, ali i kroz iskustvo i znanje u aktivnostima podizanja razine svijesti o problemu otpada u moru kroz Zajednicu prakse prethodno uspostavljenu u sklopu provedenih projekata Marless i SeaClear1.

Zajednica prakse Dubrovačko-neretvanske županije za problem otpada u moru je koncept gradnje zajednice zainteresiranih pojedinaca povezanih istim ciljem smanjenja otpada u moru. Odnosi se na grupu građana iz raznih sektora, uključujući javnopravna tijela, stručnjake, nevladine organizacije, turističke industrije, školjkare, ronioce, aktiviste, umjetnike i slično.

Svjesni činjenice da je Dubrovačko-neretvanska Županija sa svojih 306 otoka, kao i više od šezdeset posto područja obuhvaćeno ekološkom mrežom Natura 2000, izrazito ugrožena velikim količinama smeća koje se u određenom periodu godine akumulira na našim plažama, imamo obavezu poduzimati odgovarajuće mjere. Stoga je ovo događanje je i svojevrstan poziv ove zajednice za suradnju i razmjenu ideja, s ciljem podizanja razine svijesti o golemom svjetskom problemu otpada u moru, i naglaskom na odgovornosti svakog pojedinca da djeluje na smanjenje količine otpada koju proizvodi.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist