Aktualno

PITANJE O IMOVINI Šuica: ‘To nisu činjenice. Čitali ste članke koji nisu istiniti’

PITANJE O IMOVINI Šuica: 'To nisu činjenice. Čitali ste članke koji nisu istiniti'

Još uvijek traje saslušanje Dubravke Šuice kao kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i demokraciju pred nadležnim odborima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Nakon dva sata saslušanja, Martin Sonneborn postavio joj je pitanje ‘može li podijeliti recept kako steći bogatstvo?’. Iako je predsjedavajući naglasio kako to nije predmet saslušanja, Šuica je odgovorila ‘da nema problema odgovoriti na pitanje’.

-Ovo nisu činjenice. Vi ste čitali neke članke koji nisu istiniti. Ja ću dati sve od sebe da ovaj profolio bude jedna priča o uspjehu. Kad govorite o meni prije 20 godina, to nije istina. Neću ulaziti u detalje, iz poštovanja prema ovome domu, ja ne bih govorila o tome. Prije dvadeset godina živjela sam u obiteljskoj kući u Dubrovniku sa suprugom koji je bio kapetan broda i plovio je na različitim brodovima i zarađivao pristojnu plaću. Moja financijska deklaracija je uvijek bila transparentna, bez obzira kao gradonačelnica Dubrovnika ili kao zastupnica u saboru ili EU parlamentu. Moj je iskaz imovine bio uvijek jasan i transparentan, i sa svim žrtvama koje je naša obitelj proživjela. Vi teško da možete zamisliti što znači biti kapetan na brodovima. Ne trebam ničije emocije, sve je sukladno zakonu. Ja ću dati sve od sebe da pomognem europskim građanima koji su u siromaštvu i da žive pristojan život – rekla je Šuica.

Za saslušanje je nadležan Odbor za ustavna pitanja, a pridruženi je Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja. Saslušanje je počelo oko 18.35, a govorila je među ostalim o frustraciji građana koji gube povjerenje u institucije te potrebnom sve većem uključivanju lokalnih vlasti u razne odluke.

U završnoj izjavi pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta istaknula je kako neće čitati ono što je pripremila.

-Nastojat ću da ovaj portfelj bude bliži ljudima. Djeca, starenje i ravnoteža privatnog i poslovnog života su za mene najvažnije teme. Građani su u centru i o njima moramo uvijek razmišljati. To ću zagovarati u idućih 5 godina, ako me podržite. Kao što sam u početku rekla, bila sam članica različitih odbora. Tijekom priprema, počela sam se baviti stvarima koje nisam dosad znala te nisu bile u mom području rada. Bavila sam se vanjskim poslovima i nekim drugim stvarima koji su možda bili bliži ‘Zelenima’, ali sam pratila sve teme – rekla je. Pokušat će koristiti tri alata u razvoju portfelja – konsolidacija, suradnja i komunikacija. Dodala je i kako se deset godina bavila pitanjima lokalnih i regionalnih vlasti.

-Dolazim iz zemlje u kojoj sam sama svjedočila kako je stekla demokraciju i neovisnost te kasnije postala članicom EU unije. To je bio proces koji je trajao 30 godina. Sad smo u EU obitelji i više smo nego sretni. Taj ću pristup zagovorati u odnosu na države kandidatkinje i pomoći ću im u njihovim pripremama jer mislim da svi žele biti u ovom prestižnom krugu. Zahvaljujem na ovoj raspravi i radujem se vašoj ocjeni. Ja sam vaša kolegica i bit ću vaša kolegica, i u funkciji dopredsjednice Komisije ako budem potvrđena i ako ostanem ovdje s vama u Parlamentu – zaključila je. Sastanak koordinatora će se održati u 22.30 iza zatvorenih vrata kada će ocijeniti opću sposobnost i neovisnost kandidata skupa s poznavanjem portfolija.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist