AktualnoUrednički izbor

PETAR VOLAREVIĆ NIŽE SPORTSKE USPJEHE Volim stalno biti u pokretu

PETAR VOLAREVIĆ NIŽE SPORTSKE USPJEHE Volim stalno biti u pokretu

Biti policajcem zahtjevan je i iznimno odgovoran posao, a uz to još postizati i odlične sportske rezultate posebno je veliki uspjeh. To najbolje zna 32-godišnji policijski službenik Interventne policije pri Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj Petar Volarević. Nakon što je sredinom rujna postao jednim od najspremnijih policajaca osvojivši drugo mjesto na prestižnom natjecanju ‘Memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine’, već početkom listopada osvojio je treće mjesto u kategoriji natjecatelja pojedinačno na 29. Zagrebačkom maratonu. Ova utrka prvi je put predstavljala službeno pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u utrci od 42 km za pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova.
—Jako je dobar osjećaj sudjelovati na svim ovim utrkama i predstavljati svoju policijsku upravu. Sportom se bavim cijeli život. Sve je počelo kao zanimacija, a s vremenom su počeli dolaziti i rezultati – govori nam Petar Volarević.

Rukomet, polumaraton, štafeta…
Sa sportom se krenuo baviti od sedme godine kada se okušao u rukometu te je u njemu, otkriva nam, proveo deset godina. Svoj prvi polumaraton istrčao je 2018.
—Oduvijek trčim, a s polumaratonima sam krenuo na poticaj dvije kolegice, policijske službenice iz Pule koje su vidjele koliko i kako trčim. Prvi polumaraton istrčao sam u Zagrebu. Bio sam dobar što se rezultata tiče, ali taj maraton nije bio dio Prvenstva MUP-a. Tako sam krenuo i dalje, nas četvero iz Neretve počeli smo ići po polumaratonima, a potom i po štafetama. U Zagrebu smo preklani osvojili štafetu, a potom i u Sarajevu. Okupila se dobra ekipa koja zajedno trči – priča nam Volarević te se prisjeća kako ga je interventna policija privukla već na akademiji.
—Svi mladi budući policajci žele u interventnu policiju. Smisao posla u ovoj jedinici je stalno trenirati i biti spreman. Na Policijskoj akademiji bilo je testiranje za interventnog policajca i odlučio sam okušati se i prošao sam. Imao sam sreću da sam odmah i dobio posao u Interventnoj jedinici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, zajedno s još dvoje kolega. Volim ovaj posao jer smo uvijek u pokretu, u treningu. Kada god su neke zahtjevnije intervencije u tijeku angažira se interventna jedinica, tako da ovaj posao zna uistinu biti dinamičan i izazovan. Nikada nije dosadno – ističe naš najspremniji policajac.

Ništa bez treninga
Njegova jedinica intervenira prema pozivu, ali zato uvijek moraju biti spremni. Najčešći, ali i najveći izazov je osiguranje sportskih utakmica, otkriva nam ovaj policijski službenik koji uz svakodnevni odgovoran posao itekako stigne biti u ‘top’ formi i za natjecanja. A, zato je potreban dnevni trening i predanost radu.
— Treniramo svaki dan u smjeni. Ako je manje posla, odradimo malo više tjelesne aktivnosti, a kada ga je više, malo je smanjimo. U slobodno vrijeme doma svaki dan odradim po sat, dva treninga. Kad se spremam za maratone i natjecanja, onda me svaki dan čeka trening trčanja s kraćim pa duljim intervalima. Kraći bi bio 10 kilometara, duži 20. Tako se gradi izdržljivost pa sve ‘imam u nogama’. Trčim po brdima, ravnicama, gdje god mi je zgodno. Samo da bude raznoliko – naglašava Petar Volarević. Za biti najspremnijim policajcem, govori nam Volarević, treba stalno ‘brusiti vještine’. Pri tome je jako važna tjelesna sprema, a upravo se ona našla na testu na natjecanju ‘Memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine’.
—Važno je poznavati naoružanje pa smo na natjecanju sastavljali i rastavljali puške te pištolje. Treba biti naravno i dobar u gađanju. Na natjecanju smo prošli i vojne prepreke te je u toj vježbi bilo potrebno pokazati sposobnost. Posebno je izazovno bilo veslanje u kojem je snaga jako bitna, a najzahtjevnija je bila orijentacija pomoću kompasa. To je vještina koju treba jako dobro naučiti. Treba u svemu tome biti kompletan – govori nam ovaj interventni policajac.

Podrška kolega
A, s obzirom da su njegovi kolege već navikli da Petar niže sportske uspjehe na ponos svoje jedinice, ali i Policijske uprave, uvijek mu, govori nam, izađu u susret i velika su mu podrška.
—Sve se stigne uz radno vrijeme, a kolege ‘daju ruke’. Nekada povuku više posla, a mene puste da odradim više treninga nego oni – naglašava Volarević. Cilj mu je, dodaje, sudjelovati na što više natjecanja koliko bude mogao. Trenutno se sprema za još jedan polumaraton pa za natjecanje u Sloveniji za koje ističe kako mu je bilo do sada najbolje i najzanimljivije. Nakon toga, ako ga puste, govori nam sa smješkom, planira se okušati i u natjecanju ‘naj vojnik’.
—Pratim sve što se događa u tom segmentu sporta i cilj mi je što više toga napraviti. Kad odradiš polumaraton, to je jako dobar trening. Uvijek dajem sve od sebe – zaključio je za DuList policijski službenik Petar Volarević.

Objavljeno u tiskanom izdanju 20. listopada 2021.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist