Aktualno

VOZAČI OPREZ! Od 1. studenog morate imati upaljena dnevna svjetla na svom vozilu

Ušli smo u hladnije razdoblje godine kada se, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, i dnevna vidljivost osjetno smanjuje. Ova činjenica naročito pogađa promet, pa je stoga došlo i vrijeme kada se na motornim, ali i drugim vozilima u javnom prometu moraju čak i danju paliti svjetla kako bi sudionici na prometnicama bili uočljiviji, piše Tportal.

Tako, kao uostalom i proteklih godina, od 1. studenog nastupa zakonska obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, a taj period traje do 31. ožujka 2022. godine. Ovo je jedna od brojnih promjena u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama broj 70/2019 dana 24. srpnja 2019. godine.

Treba napomenuti da se niti ove godine ova obveza neće točno poklopiti s datumom prebacivanja s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje započinje s noći od 30. na 31. listopada ove godine u 3 sata ujutro. Ponovno prebacivanje na ljetno računanje vremena stupa na snagu posljednju nedjelju u ožujku 2022. godine, a to znači 27. ožujka 2022.

Mijenjamo li i ljetnje gume od 1. studenog?

Odmah treba reći da se obveza paljenja dnevnih svjetala ne poklapa s sezonskom obvezom promjene ljetnih na zimske gume, odnosno gume s oznakom M+S. Da podsjetimo, obveza korištenja zimske opreme na dionicama na kojima je to neophodno u hladnijem periodu godine nastupa od 15. studenoga do 15. travnja 2022.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

NA PUT IM STALE COVID MJERE Branitelji ove godine neće podići zastavu na ‘Toranj slobode’

Dulist

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Naši policajci obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija