Aktualno

VOZAČI OPREZ! Od 1. studenog morate imati upaljena dnevna svjetla na svom vozilu

VOZAČI OPREZ! Od 1. studenog morate imati upaljena dnevna svjetla na svom vozilu

Ušli smo u hladnije razdoblje godine kada se, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, i dnevna vidljivost osjetno smanjuje. Ova činjenica naročito pogađa promet, pa je stoga došlo i vrijeme kada se na motornim, ali i drugim vozilima u javnom prometu moraju čak i danju paliti svjetla kako bi sudionici na prometnicama bili uočljiviji, piše Tportal.

Tako, kao uostalom i proteklih godina, od 1. studenog nastupa zakonska obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, a taj period traje do 31. ožujka 2022. godine. Ovo je jedna od brojnih promjena u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama broj 70/2019 dana 24. srpnja 2019. godine.

Treba napomenuti da se niti ove godine ova obveza neće točno poklopiti s datumom prebacivanja s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje započinje s noći od 30. na 31. listopada ove godine u 3 sata ujutro. Ponovno prebacivanje na ljetno računanje vremena stupa na snagu posljednju nedjelju u ožujku 2022. godine, a to znači 27. ožujka 2022.

Mijenjamo li i ljetnje gume od 1. studenog?

Odmah treba reći da se obveza paljenja dnevnih svjetala ne poklapa s sezonskom obvezom promjene ljetnih na zimske gume, odnosno gume s oznakom M+S. Da podsjetimo, obveza korištenja zimske opreme na dionicama na kojima je to neophodno u hladnijem periodu godine nastupa od 15. studenoga do 15. travnja 2022.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist