Aktualno

Obilježavamo svetkovinu Svih svetih!

Po kršćanskoj tradiciji dva dana u godini, 1. i 2. studenog, na Svi svete i Dušni dan, vjernici se prisjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum. No i tu se našla samo manjina svetaca pa zato uvodi blagdan Svih svetih. Pod izrazom ‘Svi sveti’, ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je više onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo takve osobe želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih.

Na svetkovinu Svih svetih 1. studenog na gradskom groblju Boninovo misu u 15 sati predvodit će delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije i rektor zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić.

Na Dušni dan, spomendan svih vjernika pokojnika, 2. studenog misu u 15 sati na gradskom groblju Boninovo predvodit će delegat s ovlastima pastoralnog vikara Dubrovačke biskupije i župnik župe sv. Petra na Boninovu don Ante Burić. U slučaju nevremena mise će biti u crkvi sv. Petra na Boninovu.

Na Dušni dan 2. studenog u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u 18 sati služit će se misa za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Pročitajte još

NA PUT IM STALE COVID MJERE Branitelji ove godine neće podići zastavu na ‘Toranj slobode’

Dulist

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Naši policajci obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija