Kultura

Petak u điru: konavoska Noć muzeja

Petak u điru: konavoska Noć muzeja

Muzejske jedinice Muzeja i galerija Konavala za Noć muzeja, u petak, 27. siječnja otvorene su do 21 sat. Svim posjetiteljima omogućeno je stručno muzejsko vodstvo kroz stalni muzejski postav i aktualne izložbe: Konavoski kaleidoskop u Zavičajnom muzeju Konavala, Milom Cavtatu uspomena u Kući Bukovac i Na razvalinama starog Epidaura u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju.

Uz stručno vodstvo i večernji program Muzeja i galerija Konavala, posjetitelji za Noć muzeja mogu očekivati i iznenađenja.

PROGRAM

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA, 17 sati
Edukativna tombola za djecu
U Zavičajnom muzeju Konavala organizirana je edukativna tombola za djecu i mlade, velika društvena igra koja se nekoć igrala u javnim i privatnim prostorima prijašnjih vremena. Sudionici će imati priliku vidjeti staru tombolu iz fundusa muzeja, a sama igra edukativnog je karaktera, odnosno izvlačenje brojeva bit će popraćeno informacijama o drugim tradicijskim dječjim i društvenim igrama. Dobitnike terce, činkvine i, naravno, tombole očekuju vrijedne nagrade iz muzejske suvenirnice. Zaigrajte s nama!
Voditelj programa: Maris Stanović, muzejska pedagoginja

KUĆA BUKOVAC, 18 sati
Što je to muzej i zašto nam služi?
Uz izložbeni i istraživački rad, svaki muzej ima edukativnu namjenu, a znamo li zaista što su to muzeji i zašto su nam važni? Na ova pitanja odgovorit ćemo vam u našem programu kojeg smo pripremili s malim, iskusnim polaznicima radionica Šarene školice, koji su toliko toga već naučili provodeći puno vremena u Kući Bukovac.
Program se sastoji od predavanja, prezentacije i vodstva u Kući Bukovac.
Predavanje sadrži upoznavanje s muzejom i muzejskom djelatnosti te poslovima koji obuhvaća sama djelatnost. Kratko će se govoriti o povijesti muzeja, a i o ponašanju u muzeju.
Nakon predavanja, uz vodstvo će se prisutni upoznati s muzejom, životom i djelom Vlaha Bukovca, a poslastica za kraj – kviz u kojem svi mogu sudjelovati.
Program je namijenjen djeci i odraslima.
Voditelj programa: Petra Kralj Fox, muzejska pedagoginja

ODJEL ZA ARHEOLOGIJU I SPOMENIČKU BAŠTINU KONAVALA, 19 sati
Predavanje
O proizvodnji i trgovini staklenim predmetima u antici – staklo s arheološkog lokaliteta Rat u Cavtatu

Zanima li vas kako se proizvodilo staklo u antici, otkud je sve pristizalo na stolove Epidaura i što je bilo moderno u ranijim razdobljima carstva, a što u kasnoantičko vrijeme?

Arheološkim istraživanjima koja su od 2014. do 2017. godine vođena na lokalitetu Rat u Cavtatu otkriven je veliki broj fragmenata raznolikih staklenih posuda. Pomoću usitnjenih ulomaka koji su nekad bili čaše, boce, vrčevi, zdjele, tanjuri, svjetiljke i nakit, pokušat ćemo rasvijetliti trgovačke veze Epidaura s važnim centrima za proizvodnju stakla, kao što su Aquilea, Sidon, Alexandria i Köln. Ti ulomci, različito dekorirani (rebra, aplicirani kapljičasti ukrasi, ugravirane linije,…), poslužit će nam u predstavljanju i različitih tehnika proizvodnji antičkog stakla, kao što su lijevanje, puhanje, puhanje u kalup ili prevlačenje preko kalupa.
Voditelj programa: Helena Puhara, viši muzejski kustos

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist