Aktualno

PČELARSKE UDRUGE REALIZIRALE VAŽAN PROJEKT U Župi otvoreno postrojenje za preradu voska

PČELARSKE UDRUGE REALIZIRALE VAŽAN PROJEKT U Župi otvoreno postrojenje za preradu voska

Pčelarska udruga ‘Rusmarin’ iz Župe dubrovačke pokrenula je inicijativu za nabavu stroja za izradu satne osnove, te je 27. svibnja održano otvaranje Linije za proizvodnju satnih osnova od prirodnog voska.

Ovoj inicijativi pridružile su se i ostale pčelarske udruge iz županije: Pčelarsko društvo ‘Dubrovačko primorje’, ‘Nada’ iz Konavala, ‘Vrijesak’ iz Pelješca, ‘Kadulja’ iz Metkovića, ‘Mandarina’ iz Opuzena i ‘Planika’ iz Ploča.

Satne osnove jedan su od ključnih elemenata za uspješan i kvalitetan razvoj pčelinjih zajednica koje imaju nezamjenjiv utjecaj na prirodu, a tako i na čovjeka. Vrlo važan proizvod, kamen temeljac svake pčelinje zajednice je pčelinji vosak. Izravni je proizvod pčela kojeg luče iz svojih voštanih žlijezda te ga je nemoguće umjetno proizvesti, navode u priopćenju iz udruge.

– Na našem prostoru nedostatak stroja za izradu satnih osnova pčelari su do sada rješavali šaljući vosak na preradu diljem Hrvatske što je skup i dugotrajan proces. U našem slučaju, najbliže mjesto koje posjeduje takav stroj za vosak je Trebinje, u BiH, gdje je zbog blizine i manjih troškova bilo primorano ići mnogo naših pčelara.

Najveći problem je što kad pčelar pošalje svoj prirodni vosak prerađivaču, nema nikakvo jamstvo da će mu se vratiti njegov pravi prirodni vosak. Naime, budući je pčelinji vosak jako vrijedna sirovina, tu počinju makinacije i manipuliranje proizvodnjom i kvalitetom radi profita, a sa svakom patvorinom na kraju ispaštaju pčele koje jednostavno ne žele prihvatiti parafinsku krivotvorinu, kao novu sredinu. To na koncu rezultira nestankom pčelinjih zajednica. Danak naposljetku plaća i sam pčelar, kao i priroda, zbog nedostatka oprašivača te društvena zajednica zbog nedostatka zdravih pčelinjih proizvoda – stoji u priopćenju.

Za realizaciju projekta Općina Župa dubrovačka donirala je 50 tisuća kuna, Dubrovačko-neretvanska županija 100 tisuća, Grad Dubrovnik 50 tisuća te općina Konavle 20 tisuća kuna.

Uz mnogobrojne pčelare iz županije na otvaranju su bili prisutni načelnik Silvio Nardelli, pročelnik Ivo Klaić, prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger sa Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlaho Komparak – predsjednik Županijske udruge pčelara i dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Ivan Lopina – predsjednik Pčelarskog društva ‘Dubrovačko primorje’ i Luka Ćupić – predsjednik Pčelarskog društva ‘Nada’ iz Konavala.
Prisutne su pozdravili predsjednik pčelarske udruge ‘Rusmarin’ Mato Kristović i tajnik Ivo Vlašić.

Pročitajte još

OD VEČERAS Posebna prometna regulacija u Ulici Pera Čingrije

Dulist

FRANKOVIĆ UPUTIO SUĆUT OBITELJI ‘Odlazak profesora Benića trajno će osjetiti Dubrovnik’

Dulist

20. ZLATNA PENKALA Bogati kulturni program uz dodjelu prestižnih nagrada za medijske djelatnike

Dulist