Aktualno

‘Parcelirali su Jadran kao svoj vrt bez da su pitali građane i Sabor!’

'Parcelirali su Jadran kao svoj vrt bez da su pitali građane i Sabor!'

Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana uputio je danas s Peskarije vapaj za demokracijom.

Naime, kako je istaknuo Vjeran Piršić, predsjednik udruge „Eko Kvarner“, konferencija za medije sazvana je nakon jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića kako on podržava referendumsko izjašnjavanje građana o kontroverznom projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana stoga će zatražiti održavanje referenduma u svih 7 jadranskih županija na dan predstojećih parlamentarnih izbora.

– Prvi i osnovni problem ovog projekta je demokratski deficit. Nije u redu da netko parcelira Jadran na 28 parcela kao svoj vlastiti vrt i onda sklopi koncesiju s veoma ozbiljnim svjetskim kompanijama bez da je konzultirao bilo koje predstavničko tijelo jedinice lokalne i regionalne samouprave ili čak Hrvatski sabor. Naime, koncesija je bila ponuđena za teritorijalno more bez da se išta pitalo Sabor – rekao je Piršić, dodavši kako je stoga dobra vijest da je Vlada konačno uvidjela da postoji strahoviti demokratski deficit u cijelom procesu.

– Ovo je prvo svjetlo na kraju tunela koje je napravljeno pod pritiskom mnogih građana, prvenstveno estradnih zvijezda koje su se priključile našoj kampanji. Po našim spoznajama postoji veliko raslojavanje u Vladi RH oko ovog projekta. Imao sam prilike zadnjih dana razgovarati s nekoliko SDP-ovih ministara koji smatraju da je ovaj projekt, kojeg gura jedna struja stranke ministra Vrdoljaka, sam po sebi skandalozan. Jedan ministar je rekao da je staviti naftnu platformu pored Mljeta ili Kornata na rubu pameti. Stoga smatramo da je dobro da i u samoj Vladi polako dolaze svijesti da je način na koji to guraju, zapravo strahovito silovanje demokracije – rekao je dalje Piršić, istaknuvši kako će Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana do kraja tjedan uputiti prijedloge svim vijećima općina, gradova pa i županija.

Prvi je da se ‘postojeći proces davanja koncesija zaustavi jer je on primarno nedemokratski, vjerojatno je nelegalan, i radi se sa skandaloznom studijom utjecaja na okoliš koju je stručna javnost razvalila’.

– Smatramo da treba napraviti kvalitetnu i potpunu procjenu utjecaja na okoliš. Treba minimalno pokazati i dokazati sa studijom koja je vjerodostojna da se to može napraviti bez razaranja života ovim obalama. Naš prijedlog je i da se prije bilo kojeg davanja koncesije ili potpisivanja pisma namjere konzultiraju jedinice lokalne i regionalne samouprave jer nas građane koji živimo ovdje nitko nikad ništa o tome nije pitao, osim u veoma tankoj javnoj raspravi. I tu je glavni problem – naglašava Piršić.

– Ukoliko Vlada ne donese odluku o referendumu naša županijska vijeća mogu i moraju donijeti tu odluku. Smatramo da je najrazumije da se referendum o projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu dogodi u svih 7 jadranskih županija na dan sljedećih parlamentarnih izbora zbog štednje i odaziva građana – govorio dalje Piršić, koji smatra kako se upravo građani tih županija imaju više prava od građana ostalih krajeva izjasniti o ovom projektu, Jer ‘uništavanje ribarstva i turizma onemogućava život na ovim obalama’.
Istaknuo je i kako se i bez bilo koje havarije mogu očekivati veliki gubitci za život.

– Ribarstvo će trpjeti gubitke zbog niza podvodnih eksplozija, a štetu turizmu nanijet će prva pojava snimke platforme na YouTubeu. Dakle, i bez havarije imamo situaciju koja je vrlo opasna – naveo je dalje Piršić.

– Dvije velike stranke koje sudjeluju na ovim lokalnim izborima izbjegavaju tematizirati ovaj problem, koji je razlog tome ne bih želio u to ulaziti. Napominjem da su se nezavisne liste pokazale kao jedini glas savjesti – rekao je Igor Miošić iz KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist