Grad

PAO KAMENI KRIŽ Naše franjevce dočekala je jutros tužna scena

U Crkvi Male braće potres je srušio kameni križ, javlja nam naš Sebastijan Vukosavić, autor Gradoplova, radijski voditelji i novinar. On nam je poslao nekoliko fotografija iz Male braće.

Evo što je fra Stipe Nosić zapisao o ovom događaju:

Potres oštetio glavni oltar
Potres 22. travnja 2022. u crkvi Male braće oštetio je dio glavnog oltara. Riječ je o mramornom baroknom oltaru koji je napravljen nakon velikog potresa 1667., u kojem je bila potpuno uništena stara crkva iz 1317. Oltar je smješten ispod luka, a rad je majstora Celija Toshini iz Ancone 1712.

Na vrhu oltara dva su anđela koji su između sebe imali veliki kameni križ težine oko 100 kilograma, a bio je sidren na tijelo oltara i učvršćen za luk. Uslijed potresa popustila su učvršćenja pa je jedan dio križa pao u kor iza oltara, raspao se, i zadržao se uglavnom na grobnoj ploči biskupa Anđela Franchi koji je tu ukopan 1751.

Drugi dio križa udario je u menzu oltara, malo je oštetio, i raspao se u više komada, te se zaustavio u crkvi na podnožju oltara.

Fra Stipe Nosić

Foto:  Sebastijan Vukosavić

Pročitajte još

UZ MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA Grad Dubrovnik za umirovljenke godišnje izdvaja preko 4,5 milijuna kuna

Dulist

31 GODINU POSLIJE Herojstvom i žrtvom branitelja Grad je ispisao najsvjetlije stranice svoje povijesti

Varina Jurica Turk

POSJETILI SMO NAGRAĐENI OPG Zlata vrijedna obitelj Trojanović

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija