Grad

PAO KAMENI KRIŽ Naše franjevce dočekala je jutros tužna scena

U Crkvi Male braće potres je srušio kameni križ, javlja nam naš Sebastijan Vukosavić, autor Gradoplova, radijski voditelji i novinar. On nam je poslao nekoliko fotografija iz Male braće.

Evo što je fra Stipe Nosić zapisao o ovom događaju:

Potres oštetio glavni oltar
Potres 22. travnja 2022. u crkvi Male braće oštetio je dio glavnog oltara. Riječ je o mramornom baroknom oltaru koji je napravljen nakon velikog potresa 1667., u kojem je bila potpuno uništena stara crkva iz 1317. Oltar je smješten ispod luka, a rad je majstora Celija Toshini iz Ancone 1712.

Na vrhu oltara dva su anđela koji su između sebe imali veliki kameni križ težine oko 100 kilograma, a bio je sidren na tijelo oltara i učvršćen za luk. Uslijed potresa popustila su učvršćenja pa je jedan dio križa pao u kor iza oltara, raspao se, i zadržao se uglavnom na grobnoj ploči biskupa Anđela Franchi koji je tu ukopan 1751.

Drugi dio križa udario je u menzu oltara, malo je oštetio, i raspao se u više komada, te se zaustavio u crkvi na podnožju oltara.

Fra Stipe Nosić

Foto:  Sebastijan Vukosavić

Pročitajte još

POLICIJA NA TERENU Pijani Britanac nogama razvalio vrata nove škole i kuće u Ulici Ilije Sarake

Dulist

Predstavnici Grada održali sastanak sa voditeljem Ureda Međunarodne organizacije za migracije

Dulist

Samostan svetog Vićenca zabljesnut će krajem lipnja, a mi smo učinili đir po gradilištu!

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija