Aktualno

Pandemija presudila događanjima u Parku Orsula

Pandemija presudila događanjima u Parku Orsula

Park Orsula, jedno od omiljenih mjesta zbivanja gdje smo proteklih sezona mogli uživati u svakojakim sadržajima, počevši od koncerata zvijezda domaće i međunarodne glazbene scene do privatnih evenata poput vjenčanja, cocktail partija i raznovrsnih proslava, već dva ljeta nije otvorila vrata svojim posjetiteljima. Kako nam objašnjavaju iz Gradske uprave, razlozi ovome su više nego očigledni – nedostatak financijskih sredstava uslijed sveprisutne COVID krize te epidemiološke preporuke.

Prostor na raspolaganju za privatne evente

— Razlozi trenutnog neodržavanja ljetnih evenata na prostoru Parka Orsula vezani su uz cjelokupnu situaciju uzrokovanu pandemijom i općenito manji broj događanja, ponajviše zbog okupljanja, ali i zbog otežane financijsve strožih epidemioloških mjera za ske situacije. No, prostor je i dalje na raspolaganju za komercijalno iznajmljivanje za privatne evente – pojasnili su i dodali kako prostorom od 1. studenog 2020. upravlja tvrtka Dubrovačka baština d.o.o.

Kako nam otkriva njen direktor Tonči Daničić za ovo ljeto uistinu jest bilo u planu organiziranje nekoliko koncerata te događanja u suradnji s drugim kulturnim ustanovama Grada Dubrovnika. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i sa završetkom proljeća novčana situacija jednostavno nije bila povoljna za održavanje. Kod takvih zbivanja uvijek je pitanje isplativosti, napominje Daničić. U svakom slučaju, ističe, za Park Orsulu u budućnosti imaju u planu dvije vrste poslova.

— To je organiziranje javnih nastupa te drugih kulturnih događanja, a u 2021. donijeli smo cjenik za manje komercijalne eventove dostupne pojedinim pravnim i fizičkim osobama koji bi se održavali u skladu s lokacijom i mogućnostima. No, takvih događanja danas nema pa je i zbog toga izostao određeni prihod kako bi se moglo održati ostalo što sam prethodno naveo. Imali smo doduše jedan event, bilo je nešto interesa, ali su od toga organizatori koji su prostor željeli uzeti u najam odustali – ističe Daničić.

Poboljšanje infrastrukture

Uglavnom je bilo interesa za vjenčanja, koktele, proslave rođendana i obljetnica, tvrdi, no na razloge odustajanja Dubrovačka baština nije mogla utjecati i ne znaju jesu li oni bili epidemiološke ili financijske naravi. Inače, dodaje, cijene najma prostora parka su vrlo povoljne. Ako se prostor unajmi na osam sati u jednom danu, cijena prvog sata iznosi 1.900,00 kuna, a svaki sljedeći sat je 350,00 kuna, dok je dnevna cijena, dakle iznad 8 sati pa sve do 24 sata, 6.000,00 kuna. Na sve izražene cijene se još obračunava PDV.
Do nekih boljih vremena tj. porasta interesa, iznosi Daničić, u Dubrovačkoj baštini će raditi na održavanju, odnosno čišćenju prostora kojeg su, iznosi, zatekli u dobrom stanju. Naime, kako su nam poručili iz Gradske uprave za potrebe održavanja Parka Orsula, a koji nije u sklopu komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika te nije obuhvaćen Ugovorom o redovnom održavanju javnih zelenih površina, UO za komunalne djelatnosti je preko radova po nalogu, putem tvrtke Vrtlar, u 2020. utrošio 96.000,00 kuna.

— Mi ga nastavljamo održavati bez velikih financijskih ulaganja, dakle samo čišćenje. U planu je oplemeniti park klupama za sjedenje i zelenilom, zapravo svim onim što je njemu primjereno bez većih intervencija. Same vizure sukladno zakonu i smjernicama konzervatora neće se narušiti. Dakle, poboljšat će se infrastruktura u dozvoljenim granicama – komentira za DuList direktor ove gradske tvrtke Tonči Daničić.

— Svakako ćemo uz sve navedeno raditi i veće promotivne aktivnosti. Preko putničkih agencija u Hrvatskoj kontaktiramo s inozemnim agentima i tour operatorima. Na taj način efekt reklamiranja se multiplicira. Oglašavanje na međunarodnom tržištu ovisit će opet o financijama s kojima u budućnosti budemo raspolagali – zaključuje naš sugovornik koji ovim putem dodaje kako im se svi zainteresirani za manje evente još uvijek mogu javiti na kontakte istaknute na njihovoj službenoj stranici. Dubrovačka baština i Park Orsula su im na raspolaganju.

POSLJEDNJI BIO U LIPNJU 2019.

Osam ljeta odlične zabave

Početkom 2011. započelo se s uređenjem prostora nekadašnje crkvice sv. Orsule, a kojeg je inicirao Dubrovčanin Andro Vidak s ciljem pokretanja samoodrživog projekta koji će ondje u sljedećih osam ljeta na oduševljenje dubrovačke publike okupljati ponajbolje domaće i strane glazbene umjetnike. 2016. upravljanje Parkom Orsula preuzela je JU Rezervat Lokrum, a 2018. te 2019. Dubrovačke ljetne igre producenti su tamošnjih događanja. Posljednji koncert održan na pozornici Orsule, ujedno jedini te sezone bio je onaj crnogorskog rock pjevača i tekstopisca Ramba Amadeusa i to sredinom 2019.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 11. kolovoza 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist