Aktualno

Noć u 17 ‘kvadrata’ na Montovjerni preko 200 eura, u apartmanu u povijesnoj jezgri 440 eura

Noć u 17 ‘kvadrata’ na Montovjerni preko 200 eura, u apartmanu u povijesnoj jezgri 440 eura

Početkom sezone 2021. vlasnici privatnog smještaja borili su se za svakog gosta te su se uvelike bili okrenuli politici snižavanja cijena. Cilj je bio izvući maksimalno iz ove turističke sezone, međutim, u manje od mjesec dana, situacija se uvelike promijenila te je odjednom na tržištu, pokazuje stanje na terenu, nastala velika potražnja kojoj se malo tko nadao. Sve se više po gradu može čuti kako ni u privatnom smještaju pa ni u hotelima nema slobodne sobe koja bi zadovoljila sve potrebe turista koji stižu u naš grad. Oni privatni iznajmljivači koji su radili po sniženim cijenama u srpnju, uspjeli su svoje apartmane po tom principu ‘bookirati’ i tijekom kolovoza te su otkazivanja bila rijetka.
A, potražnja je, doznajemo s terena, tolika da su pojedini vlasnici privatnog smještaja svoje apartmane uspjeli prodati i po ‘staroj’ cijeni iz 2019. Osnivač i vlasnik agencije za najam privatnog smještaja Direct Booker Nino Dubretić prokomentirao nam je kako je nastao ogroman ‘boom’ od zadnjeg dana srpnja do Velike Gospe kada se u Gradu tražio krevet više i u tom je razdoblju ‘last minute booking’ bio najjači.
I dalje se bilježi visoka popunjenost, naglašava Dubretić, međutim, unatoč tome moguće je pronaći smještaj i trenutno se ne traži ‘krevet više’. Međutim, cijene su sada visoke pa neki samo sobe uspijevaju prodati po cijenama iz 2019. Zanimljivo nam je stoga bilo provjeriti kako se trenutno kreću cijene privatnog smještaja na području Dubrovnika. Pretraživali smo putem stranice Booking.com, a tražili smo slobodne apartmane u zadnjem vikendu kolovoza, odnosno provjerili smo cijenu noćenja za jednu odraslu osobu.

Cijene porasle
Odmah nam je ‘iskočila’ obavijest Booking.com-a da za navedeno razdoblje, tj. za 28. i 29. kolovoza 92 posto smještajnih objekata na njihovoj stranici nije dostupno. Smještaj se tako u tom razdoblju za sada može pronaći u 188 smještajnih objekata. I dok je krajem lipnja, kada smo zadnji put provjeravali cijene smještaja, noćenje za jednu osobu iznosilo 70 eura, goste će boravak u apartmanu koštati nešto više, a najniže cijene apartmana dostupnih u traženom razdoblju kreću se oko 80 eura i više. Ali, i ti su rijetkost za pronaći jer je velika većina privatnih iznajmljivača cijene podigla preko tisuću kuna za jedno noćenje. Najniža cijena na koju smo naišli jest stan na Nuncijati od 65 kvadrata u kojem noćenje košta 392 kune. I to je jedini u tražnome razdoblju po toj cijeni. U 51 objektu gosti u zadnjem vikendu kolovoza mogu noćiti po cijeni od 400 do 750 kuna. Po ovim se cijenama smještaj može pronaći u raznim dijelovima grada, u Lapadu, na Pločama pa čak i u povijesnoj jezgri. Međutim, zanimljivo je i što se sve nudi za ove cijene. Tako za nekih 600-tinjak kuna ili 80-ak eura, što je dakle, viša cijena u odnosu na onu kada smo zadnji put provjeravali krajem lipnja, možete noćiti u apartmanu od 60-ak ‘kvadrata’, ali i u onome od 16, 17 ili 18 ‘kvadrata’. Tako je u ponudi apartman od 15 ‘kvadrata’ na Liechtensteinovom putu za 641 kunu po noćenju. Na Nuncijati gosti mogu noćiti za 475 kuna također u 15 ‘kvadrata’.
Najviše apartmana u razdoblju koje smo odabrali u kategoriji je od 749 do 1120 kuna. Na Pločama su tako gostima dostupni apartman s jednom spavaćom sobom i pogledom na vrt u kojem noćenje košta 1120 kuna i taj je apartman u ovoj kategoriji na Booking. com-u ujedno i najskuplji. Noćenje je u zadanome razdoblju dostupno i u jednoj vili u Lapadu za 1101 kunu. Dostupan je čak i smještaj u jednoj baroknoj palači u samom srcu povijesne jezgre gdje će gosti za noćenje izdvojiti 1023 kune. Komforni apartman u Lapadu s jednom spavaćom sobom, tri kreveta, dnevnom sobom i kupaonicom može se pronaći za 1019 kuna. Dakle, sudeći prema našoj pretrazi na Booking.com-u, najviše se apartmana nalazi u cjenovnom rangu od 135 do 150 eura po noćenju, što je dvostruko viša cijena nego krajem lipnja, kada je ista iznosila oko 70 eura.

Šarolika ponuda
Šezdeset i šest apartmana na Booking. comu u cjenovnom je rangu koji prelazi 1120 kuna i kreće se prema 1490 kuna. Tako se u istoj baroknoj palači u srcu grada koju smo već spomnuli može noćiti u apartmanu s dvije spavaće sobe s pogledom na grad i to za 1312 kuna. Pogled na povijesnu jezgru s balkona jednog apartmana goste će koštati 1424 kune. Apartman blizu povijesne jezgre s velikim vrtom i čak besplatnim parkingom dostupan je za 1218 kuna po noćenju. Smještaj gostima nudi i još jedna luksuzna vila u povijesnoj jezgri gdje se noćenje može pronaći od 1200 do 1400 kuna. Treba napomenuti da i u ovoj kategoriji ima šarolike ponude i nesrazmjera u odnosu cijene i kvadrata. Za 22 metra ‘kvadratna’ u povijesnoj jezgri gosti će izdvojiti 1473 kune, dok, primjera radi, noćenje u apartmanu od 100 kvadrata na Gorici ‘stoji’ 1139 kuna. Ipak, možemo naglasiti kako su cijene apartmana u povijesnoj jezgri sigurno bile i veće 2019. godine.
U posljednjoj dostupnoj kategoriji privatnog smještaja od 1490 kuna i više nalazi se čak 55 objekata. Za 1549 kuna gosti mogu tako noćiti u studio apartmanu s pogledom na more unutar povijesne jezgre. Za 1574 kune dostupno je i noćenje u apartmanima u Lapadu i u blizini Vodovoda. Najskuplji u ovoj kategoriji jest jedan apartman u povijesnoj jezgri s noćenjem od 3316 kuna. Slijedi ga jedan apartman na Pločama u kojem noćenje iznosi 3216 kuna. Jedan obiteljski apartman u povijesnoj jezgri nudi noćenje po cijeni od 2612 kune. U apartmanu sa spavaćom sobom u povijesnoj jezgri gosti mogu noćiti od 2361 kune. I u ovoj kategoriji ima nerealne ponude u smislu odnosa cijena i ‘kvadrata’ pa tako jedan studio apartman od 17 kvadrata nudi noćenje za 1567 kuna u blizini Montovjerne. Sudeći po našoj pretrazi, ponude svakako ima i to po raznim cijenama. Ipak, sasvim je evidentno da su mnogi privatni iznajmljivači itekako podigli cijene svojih smještajnih jedinica s većom potražnjom koja trenutno prati sezonu.

Objavljeno u tiskanom izdanju 18. kolovoza 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist