DuList INUrednički izbor

‘PALACIO CELESTE’ Dubrovački apartmani s potpisom Duje Kaliterne

'PALACIO CELESTE' Dubrovački apartmani s potpisom Duje Kaliterne

U vremenu pandemije koronavirusa imali smo dojam kako je sve stalo. No, ima i onih koji su odlučili to razdoblje iskoristiti za ulaganja i stvaranje nove ponude u Gradu. Na takav jedan primjer naišli smo u povijesnoj jezgri. Riječ je o novouređenim apartmanima ‘Palacio Celeste’ koji prvenstveno odišu luksuzom. Za dizajn interijera zaslužan je poznati hrvatski arhitekt Duje Kaliterna. Inače, riječ je o arhitektu koji je sudjelovao u obnovama i uređenju brojnih luksuznih hotela diljem Jadrana.

‘Izazov je raditi na starinama’
Koliko je bilo izazovno raditi na jednom takvom projektu u povijesnoj jezgri, Kaliterna odgovara da je ‘uvijek izazov raditi na starinama’.
-No, kako se u ovom objektu ipak živilo do nedavno, bilo je nešto lakše. Bilo je potrebno oko godinu dana za realizaciju projekta, možda je moglo ići i brže, ali koronavirus je sve usporio – kazao je. Inače, kako ističe, ‘Palača’ se sastoji od četiri jedinice, od kojih su dva apartmana i dvije sobe te zajedničkog salona ili saloče iz kojeg se cijeli prostor grana prema sobama.
-Raspored prostora se nije mijenjao od prijašnjih vremena, samo se prilagodio modernom življenju. Svaki je apartman jedinstven po bojama i materijalima prilikom uređenja, a razlikuje ih i položaj u kući pa su tako neki prostori smješteni u potkrovlju s kosim krovom, neki su s originalnim stropnim gredama, a neki su salonski, s visokim plafonima – reći će Kaliterna za DuList.

Očuvanje starih detalja
Najviše se pazilo, dodaje, na očuvanje starih detalja koji su ostali u prostoru, iako je tijekom godina bio podređen raznim prenamjenama.
-Pa je tako ostao zanimljiv kameni sudoper pod prozorom. Jednako tako ostalo je puno starog namještaja kojeg smo htjeli zadržati, da oživimo bogatu povijest prostora i kontinuitet življenja – naglasio je. Namještaj je posebno odabran za svaku jedinicu, koristili su, ističe, namještaj klasičnog stila, ali ipak prilagođen modernim vremenima.
-Dosta starinskog namještaja je restaurirano i vraćeno u objekt, kao što su kredence, stolice, slike i ladičari za posteljine – ističe Kaliterna. Najbitnije je, kako kaže, odabrati kombinaciju starog i novog u omjerima, da ničega nema previše. Također, u kupaonicama se nalazi trendovski terazzo uzorak, koji se koristio kao baza za postolja i zid iza umivaonika.

Voli doći u Dubrovnik
Inače, naglasio je kako mu je posebno drago raditi u Dubrovniku.
-Iako sam iz Splita, a živim u Zagrebu i na Braču, ništa mi nije draže nego doći i odraditi projekte u Dubrovniku, za koji sam i posebno vezan, jer sam već puno toga i napravio u njemu – rekao je poznati arhitekt. MP

Foto: Foto: Privatna arhiva / Facebook Kaliterna arhitektura d.o.o.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

TAKSISTI SLOŽNI Ima nas previše i treba uvesti reda!

Nora Di Leo

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist