DuList IN

‘PALACIO CELESTE’ Dubrovački apartmani s potpisom Duje Kaliterne

U vremenu pandemije koronavirusa imali smo dojam kako je sve stalo. No, ima i onih koji su odlučili to razdoblje iskoristiti za ulaganja i stvaranje nove ponude u Gradu. Na takav jedan primjer naišli smo u povijesnoj jezgri. Riječ je o novouređenim apartmanima ‘Palacio Celeste’ koji prvenstveno odišu luksuzom. Za dizajn interijera zaslužan je poznati hrvatski arhitekt Duje Kaliterna. Inače, riječ je o arhitektu koji je sudjelovao u obnovama i uređenju brojnih luksuznih hotela diljem Jadrana.

‘Izazov je raditi na starinama’
Koliko je bilo izazovno raditi na jednom takvom projektu u povijesnoj jezgri, Kaliterna odgovara da je ‘uvijek izazov raditi na starinama’.
-No, kako se u ovom objektu ipak živilo do nedavno, bilo je nešto lakše. Bilo je potrebno oko godinu dana za realizaciju projekta, možda je moglo ići i brže, ali koronavirus je sve usporio – kazao je. Inače, kako ističe, ‘Palača’ se sastoji od četiri jedinice, od kojih su dva apartmana i dvije sobe te zajedničkog salona ili saloče iz kojeg se cijeli prostor grana prema sobama.
-Raspored prostora se nije mijenjao od prijašnjih vremena, samo se prilagodio modernom življenju. Svaki je apartman jedinstven po bojama i materijalima prilikom uređenja, a razlikuje ih i položaj u kući pa su tako neki prostori smješteni u potkrovlju s kosim krovom, neki su s originalnim stropnim gredama, a neki su salonski, s visokim plafonima – reći će Kaliterna za DuList.

Očuvanje starih detalja
Najviše se pazilo, dodaje, na očuvanje starih detalja koji su ostali u prostoru, iako je tijekom godina bio podređen raznim prenamjenama.
-Pa je tako ostao zanimljiv kameni sudoper pod prozorom. Jednako tako ostalo je puno starog namještaja kojeg smo htjeli zadržati, da oživimo bogatu povijest prostora i kontinuitet življenja – naglasio je. Namještaj je posebno odabran za svaku jedinicu, koristili su, ističe, namještaj klasičnog stila, ali ipak prilagođen modernim vremenima.
-Dosta starinskog namještaja je restaurirano i vraćeno u objekt, kao što su kredence, stolice, slike i ladičari za posteljine – ističe Kaliterna. Najbitnije je, kako kaže, odabrati kombinaciju starog i novog u omjerima, da ničega nema previše. Također, u kupaonicama se nalazi trendovski terazzo uzorak, koji se koristio kao baza za postolja i zid iza umivaonika.

Voli doći u Dubrovnik
Inače, naglasio je kako mu je posebno drago raditi u Dubrovniku.
-Iako sam iz Splita, a živim u Zagrebu i na Braču, ništa mi nije draže nego doći i odraditi projekte u Dubrovniku, za koji sam i posebno vezan, jer sam već puno toga i napravio u njemu – rekao je poznati arhitekt. MP

Foto: Foto: Privatna arhiva / Facebook Kaliterna arhitektura d.o.o.

Pročitajte još

VESLA NA DASCI, BICIKLIRA, ISPIJA KAVU Roman Abramovič i ove godine ljetuje na Mljetu

Dulist

OD CRTANJA 3D OLOVKAMA DO PAPERCRAFTA Mnoštvo mališana odazvalo se radionicama uz 75 godina tehničke kulture

Dulist

VIDEO Pogledajte kako uživaju, sa super jahte na Lopudu uzletio helikopter

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija