Zanimljivosti

Ove namirnice moraju naći put do vašeg pjata!

Ove namirnice moraju naći put do vašeg pjata!

Proljeće je konačno tu, a s njim je stiglo i svo bogatsvo voća i povrća.

Kako biste dobili više energije potrebno je konzumirati sezonske namirnice bogate mineralima i vitaminima, bit ćete zdraviji i bolje ćete se osjećati.
Evo i popisa namirnica koje se obavezno moraju naći na vašem jelovniku.

1. Jagode
Omiljeno voće mnogih izvor su folata i vitamina C, sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Folati su bitni za naš organizam, jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva. Jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca.
Imaju malo kalorija, ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

2. Špinat
Špinat je odličan izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E, magnezija, mangana, kalcija i kalija.
Bogat je i željezom, pa se preporučuje vegetarijancima. Dijetalna vlakna iz špinata pomažu kod zatvora i izlučivanja toksina iz organizma.

3. Šparoge
Šparoge su bogate mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima. Odličan su izvor folne kiseline, koja je veoma bitna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Sadrže i vitamine A, K, B, C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. Pridavaju im se ljekovita svojstva, a najčešće se koriste za čišćenje organizma i kod otežanog mokrenja. Pomažu i kod zatvora i ostalih probavnih tegoba.

4. Mladi luk
Mladi luk snižava razinu šećera u krvi, regulira kolesterol i krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka raka, te ublažava kronične upale u tijelu. Dobar je i kod skidanja kojeg kilograma viška jer sadrži alicin koji stimulira osjećaj sitosti.

5. Artičoke

Artičoke se koriste za poticanje apetita, lošu probavu, zaštitu jetre i bubrega od upala i toksina te za liječenje žučnog mjehura i šećerne bolesti. Sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana koja pomažu radu debelog crijeva, te lutein koji djeluje kao antioksidans i štiti od starenja i raka, a uz pomoć njih na prirodan način možete smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Izvor: Alternativa za vas

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist