Zanimljivosti

CREATIVECROATIA FESTIVAL Dubrovnik u Londonu!

CREATIVECROATIA FESTIVAL Dubrovnik u Londonu!

U Londonu je prošli tjedan svečano otvoren festival CreativeCroatia, koji će do 17. lipnja nizom kulturnih događaja na nekoliko londonskih lokacija predstaviti suvremenu hrvatsku književnost, vizualnu, kazališnu i glazbenu umjetnost, te arhitekturu i film.

Festival je organiziralo hrvatsko veleposlanstvo u Londonu u suradnji s Britansko-hrvatskim društvom (BCS), a otvorio ga je u sklopu programa hrvatskog predstavljanja na Sajmu knjiga u Londonu veleposlanik Ivan Grdešić.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Londonu, u suradnji s Turističkom Zajednicom Grada Dubrovnika, Dubrovačkim ljetnim igrama i Honey-tongued Theatre Productions, 22. travnja u St James Theatreu organizira predstavljanje projekta „Dubrovnik – City of Festivals“.  Na navedenom predstavljanju veleposlanik dr. sc. Ivan Grdešić i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić će, uz predstavnike Dubrovačkih ljetnih igara i Midsummer Scene festivala, prezentirati programe obaju festivala, kao i sve ostale festivale koji će se ove godine održati u Dubrovniku, te turistički potencijal Dubrovnika.

Cilj je ove prezentacije predstaviti Dubrovnik kao grad kulture i festivala. I ove će godine, 10. srpnja, intoniranjem veličanstvene Himne slobodi i podizanjem zastave Libertas započeti Dubrovačke ljetne igre. Po 66. put Dubrovnik će postati otvorena scena; na više od 15 gradskih lokacija, kao što su tvrđave, trgovi, otoci, palače, parkovi i sl.,  do 25. kolovoza svoj će umjetnički rad na području glazbe, drame, filma i folklora predstaviti više od 2000 umjetnika u preko 70 izvedbi. BBC Music Magazine proglasio je Dubrovačke ljetne igre jednim od najvažnijih izvoznih proizvoda Hrvatske koji će, nesumnjivo, i ove godine privući veliki broj britanskih turista, zaljubljenika u umjetnost.

Uz Dubrovačke ljetne igre, u Londonu će se predstaviti i program Midsummer Scene festivala, koji će se od 20. lipnja do 4. srpnja po drugi put održati u Dubrovniku kao rezultat ostvarene hrvatsko-britanske suradnje. Naime, u Londonu su u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske održane audicije za uloge u predstavi „Na tri kralja ili kako hoćete“, Shakespearevo djelo koje će se na engleskom jeziku igrati na ovogodišnjem Midsummer Scene festivalu. Na audiciji, koju su vodili redateljica Helen Tennison i producent Filip Krenus, koji je u Londonu ostvario zavidnu kazališnu karijeru, odabrani su talentirani, uglavnom britanski kazališni glumci, koji će u dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac ovo ljeto kazališnoj publici predstaviti ovo poznato Shakespeareovo djelo.

Uz kulturnu ponudu Dubrovnika, Romana Vlašić će posjetiteljima predstaviti i ostale turističke potencijale Dubrovnika koji iz godine u godinu bilježi sve veći priliv britanskih turista i posjetitelja. Od početka 2015.godine zabilježeno je 3 949 turista iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je 4 % više nego u istom razdoblju 2014.godine. Od početka godine, turisti iz Ujedinjenog Kraljevsta su ostvarili 15 135 noćenja, odnosno 6 % više nego u istom razdoblju prošle godine. U 2014.godini Dubrovnik je ukupno posjetilo 121 841 turista iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je 15 % više nego prethodne godine, a ostvarili su 634 512 noćenja, što je 15 % više nego 2013.godine.

Doći iz Ujedinjenog Kraljevstva u Dubrovnik nikada nije bilo lakše, pa tako sada postoje direktni letovi preko British Airwaysa, Jet2, Flybe, Norwegian, Thomson i Easyjet.

Vjerujemo da će prezentacija Dubrovnika u Londonu, kao grada festivala, privući nove ljubitelje kazališne i glazbene umjetnosti ovoga ljeta u Dubrovnik! – ističu iz TZ Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist