Hrvatska

Ove godine izdalo se manje građevinskih dozvola, evo zašto!

Ove godine izdalo se manje građevinskih dozvola, evo zašto!

U prvih osam mjeseci ove godine ukupno je izdano 3.901 građevinskih dozvola, dok je u kolovozu izdano ukupno 473 građevinskih dozvola, objavio je Državni zavod za statistiku.

Od 3901, njih 83,7 posto se odnosi na zgrade, 16,3 posto se odnosi na ostale građevine, što je za 7,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Broj izdanih dozvola za građenje zgrada zabilježio je u promatranom razdoblju pad od 10,1 posto godišnje. Usprkos padu broja dozvola za gradnju zgrada u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani, površina za koju su dozvole izdane veća je za 38,7 posto. Osim toga, u promatranom razdoblju predviđena vrijednost radova zgrada za koje su dozvole izdane viša je za 26,3postogodišnje. Broj izdanih dozvola za gradnju ostalih građevina u prvih osam mjeseci porastao je za 7 posto godišnje, ali je njihova predviđena vrijednost niža za 43,2.

Kolovoške brojke kažu kako se 307 dozvola (64,9 posto) odnosi na novogradnju, dok se 166 odnosi na rekonstrukciju (35,1 posto). U odnosu na prethodni mjesec broj izdanih odobrenja za građenje niži je za 3 dozvole, dok je na godišnjoj razini njihov broj niži za 51 dozvolu odnosno 9,7 posto.

Iako je ukupna površina zgrada za koje su dozvole izdane u odnosu na isti mjesec prošle godine niža za 6,5 posto, predviđena vrijednost radova je na godišnjoj razini porasla za 5,6 posto. Predviđena vrijednost radova za ostale građevine u kolovozu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine manja je za 78,2 posto.

 

 

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist