Hrvatska

NA DANAŠNJI DAN Hrvatska statistika obilježava 140 godina postojanja!

NA DANAŠNJI DAN Hrvatska statistika obilježava 140 godina postojanja!

Na današnji dan prije 140 godina započela je hrvatska statistička priča.

Naime, kako ističu iz Državnog zavoda za statistiku, listopad je mjesec kada se obilježava Svjetski dan statistike, ali taj mjesec je posebno značajan i za hrvatsku statistiku jer se 19. listopada 2015. obilježava i 140 godina postojanja hrvatske službene statistike. Hrvatska statistička priča započela je davne 1875. godina kada je tadašnji hrvatski ban Ivan Mažuranić, ponukan relativno teškim životnim uvjetima u tadašnjoj Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, pokrenuo inicijativu za izučavanje društvenih, gospodarskih i socijalnih prilika ne bi li se na taj način došlo do pokazatelja na temelju kojih bi se onda mogle i poduzeti konkretne mjere za poboljšanje. Zemaljski statistički ured započeo je s radom 1. kolovoza iste godine, a prvi ljetopis s podacima za 1874., objavljen je dvije godine kasnije.

– Kroz godine mijenjali su se teritorij i ustroj, ali prikupljanje, obrađivanje i distribuiranje podataka, uvijek je bila konstanta. Nekada davno, a danas u globaliziranom svijetu pogotovo, odluke koje donose tijela javne vlasti imaju utjecaj na milijune ljudi pa je nužno da one budu utemeljene na činjenicama i nepristranim podacima. Stoga je uloga i važnost statistike u suvremenom društvu neupitna, a pružanje pravovremenih, točnih i pouzdanih informacija, imperativ. Zahvaljujući tehnološkom napretku, danas smo u mogućnosti prikupljati, obrađivati i staviti korisnicima na raspolaganje veliki broj podataka, koji su primjenom moderne informacijsko komunikacijske tehnologije lako dostupni. Gotovo svaki aspekt naših života može se prikazati pomoću brojeva, odnosno statističkih podataka. Rođenje djeteta, sklapanje braka, pronalazak posla, odlazak na godišnji odmor ili pak otvaranje poduzeća dio su svakodnevice koju nacionalni statistički uredi prate i bilježe. Međutim, sam broj po sebi ne čini priču. Statistika je ta koja broju daje smisao, odnosno pretvara ga u kratku, objektivnu i korisniku razumljivu informaciju na temelju koje će onda poduzeća donositi učinkovitije poslovne strategije, političari glasati za pravednije javne politike, a pojedinci unaprjeđivati kvalitetu života.

Danas je Državni zavod za statistiku moderna institucija koja shvaća da je uloga statistike u suvremenom svijetu važnija nego ikad, i nastoji svoje djelovanje prilagoditi potrebama društva. Korisnici, radi kojih i postojimo, poticaj su nam da iz dana u dan moderniziramo i unapređujemo djelatnost, kako bi pružanjem relevantnih podataka pridonijeli ostvarivanju svjetlije budućnosti. Jer to je bit našeg postojanja mi u sadašnjosti bilježimo prošlost za budućnost – naveli su iz Državnog zavoda za statistiku.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist