Aktualno

OVE GODINE I UZ PROCESIJU Danas slavimo Korosante!

Danas katolici slave Tijelovo, Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili kako je među dubrovačkim pukom uvriježeno – Korosante.

Ovaj katolički blagdan obilježava se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa, a u Hrvatskoj se vodi kao neradni dan i spomen je na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Tijelovo se kao blagdan pojavljuje u 13. stoljeću, odnosno uvodi se u Njemačkoj 1253. godine. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Prema priči vezanoj uz ovaj blagdan, augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu, što se u konačnici i dogodilo u 14. stoljeću.

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Tijelova u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku slavit će se u 19 sati, a predslavit će ga apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Nakon mise slijedi euharistijska procesija kroz Grad.

– Tijelovska procesija odvija se na otvorenom i održat će se u skladu s trenutačnim epidemiološkim mjerama. Pozivamo vjernike da paze na potreban razmak i preporučamo da nose zaštitne maske – poručili su iz Biskupije za DuList.

Samo misno slavlje izravno će se prenositi na YouTube kanalu Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

NAJAVA RADOVA Tko je u petak bez struje?

Dulist

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

Dulist

Dubrovčanin Đuro Sessa na čelu Europske udruge sudaca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija